Місто і влада

Чужими руками легше жар загрібати, або Як бюджет-2020 завдає удару по децентралізації

Держбюджет-2020 показав місцевим громадам велику дулю. Адже головний фінансовий документ країни, запропонований урядом та прийнятий парламентом, переклав цілу купу повноважень держави на плечі місцевим бюджетам і водночас значно зменшив доходи місцевого самоврядування. При цьому абсолютно не врахував інтереси громад.
За словами міського голови Олександра Симчишина, навіть за таких умов влада міста подовжуватиме розпочаті програми, спрямовані на розвиток нашого обласного центру. Відтак 20 титульних списків на виконання робіт у галузі житлово-комунального господарства у 2020 році хмельницькі депутати вже затвердили. Хоча їх фінансування цьогоріч порівняно з попередніми роками скоротилося майже втричі. Наразі це лише 115 мільйонів гривень проти 330 мільйонів, які фінансувались попередніми роками.

Капітальні і поточні ремонти доріг

Капітальний ремонт вулиці Козацької — один із пунктів титульних списків. Його вартість 27 мільйонів гривень, але повністю профінансувати цей об’єкт не вдасться.
“Відбудеться виїмка частково старої основи. Потім регенерація, коли величезні машини, змішуючи стару основу з додаванням нової основи і цементу, все збурюють, вкатують 20-тонними катками і потім вкладають два шари асфальтобетону”, — зазначив начальник управління ЖКГ Василь Новачок. За його словами, в цьому році планують вирішити питання з найбільш проблемною ділянкою дороги — спуском від вулиці Ярослава Мудрого до Юхима Сіцінського.
В цілому на капітальний ремонт доріг цього року передбачили лише 40 мільйонів гривень. За ці кошти планують розпочати роботи з облаштування дороги на вулиці Верейського до кладовища в Ружичній. Дев’ять мільйонів гривень виділили на ремонт вулиці Купріна вздовж оптового ринку “Дубове”.
49 мільйонів гривень підуть на ремонт суцільним методом, майже 25 мільйонів — на поточний.
Цього року розпочнуться роботи з облаштування тротуару на вулиці Кропивницького. Значна сума виділена на обстеження і ремонт ліфтів у житлових будинках Хмельницького.
“На жаль, багато об’єктів у титульних списках — дефіцитні, адже бюджет розвитку міського управління ЖКГ на 2020 рік значно скорочений. Це, мабуть, менше, ніж четверта частина загальної кількості”, — зазначив Василь Новачок.

Прибудинкові території

Цього року в місті капітально відремонтують 20 прибудинкових територій. Перелік адрес уже відомий. Нові двори, зокрема, матимуть мешканці будинків на вул. Тернопільській, 26/2, 28 та 34/5. На вулиці Сковороди відремонтують території біля будинків №9, 9/1 та 11/2. Запланували капремонти дворів на вул. Курчатова, Перемоги, Прибузькій, Бандери. У міському бюджеті передбачили на це 14 мільйонів гривень.
Нагадаємо, торік у місті капітально відремонтували 17 прибудинкових територій. Ще на восьми об’єктах роботи завершити не встигли через брак коштів. Тож доводитимуть їх до ладу вже 2020-го.

Дитячі майданчики, освітлення та притулок для тварин

У 2020-ому влада, як і в попередні чотири роки, будуватиме ігрові дитячі майданчики на понад 30 прибудинкових територіях. Нові світильники встановлять на вул. Свободи, Шевченка та Кам’янецькій. На це передбачено п’ять мільйонів гривень і ще чотири мільйони витратять на будівництво притулку для бездомних тварин та проєкт парку “Молодіжний”. Також комунальники планують завершити благоустрій зони відпочинку в мікрорайоні Озерна, розпочатий наприкінці минулого року.
“Ми торік розпочали капітальний ремонт з облаштування пішохідних доріжок з освітленням і лавочками. Сподіваємося, що вдасться віднайти фінансовий ресурс, щоб завершити благоустрій цієї зони”, — зазначив начальник управління ЖКГ.

Примітка учасників російсько-української війни

У 2020 році місто обіцяє підтримку й учасникам російсько-української війни. У бюджеті передбачили дев’ять мільйонів гривень, щоб забезпечити їх житлом та лікуванням.
“Це реабілітація, медичні послуги, зокрема зубопротезування, протезування, придбання житла тощо. На все це в міському бюджеті передбачено майже дев’ять мільйонів гривень”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
За його словами, у сфері соціального захисту в 2020 році заплановано менше, ніж у попередні роки. Це пов’язано з тим, що частину послуг держава надаватиме безпосередньо адресату без транзиту через управління соцзахисту, як раніше.
Але хмельничани від цього не постраждають, переконаний міський голова. Завданням влади буде утримання та розвиток соціальних закладів. Зокрема у 2020-ому на вул. Перемоги, 7 планують добудувати відділення територіального центру соціального обслуговування для тимчасового проживання пенсіонерів, які опинилися в складній життєвій ситуації. Загальна вартість будівництва складає понад вісім мільйонів гривень.
“Кошти під будівництво цього соціального закладу ми заклали на 2020 рік. Крім того, продовжуємо ремонтувати і розширяти функції інших реабілітаційних центрів — “Родинний затишок”, “Школа життя”, “Промінь надії”, “Берег надії”. Вони всі отримають достатнє фінансування для того, щоб розвиватися”, — підкреслив Олександр Симчишин.
Заклали депутати в бюджеті й кошти на продовження роботи соціального таксі, а також майже 20 мільйонів гривень передбачили на виплату одноразової матеріальної допомоги хмельничанам.
Додаткове фінансування титульних списків депутати прогнозують отримати навесні цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *