Місто і влада

Сіль замість хлору

У Хмельницькому запрацювала нова установка для знезараження води

У комунальному підприємстві “Хмельницькводоканал” запустили власне виробництво гіпохлориту натрію. Цю неорганічну сполуку добувають зі звичайної кам’яної солі для дезінфекції питної води. За словами начальника станції знезараження В’ячеслава Ганжі, увесь технологічний процес відбувається за допомогою гідролізних установок. “На станцію знезараження надходить звичайна вода, яка підігрівається, пом’якшується, далі вона потрапляє у машинний цех до електролізних установок, потім наповнює баки-сатуратори, в яких знаходиться сіль, розчиняється до стану ропи, насичується сіллю і надходить назад в установки, де при електролізі вона розділяється на гіпохлорит натрію і водень”, — коментує В’ячеслав Ганжа. Водень розчиняється до безпечної консистенції і випускається у повітря, а гіпохлорит натрію збирається у великих баках і насосами подається до резервуарів з водою, знезаражуючи її.
“Вода в місті знезаражується постійно, але двічі на рік ми додатково промиваємо мережі з більш високою концентрацією гіпохлориту натрію. Це робиться, щоб вимити можливі бактерії і бруд з важкодоступних місць. Вся ця процедура дає високий ефект знезараження”, — каже директор Хмельницькводоканалу” Віталій Кавун.
Досі це підприємство купувало гіпохлорит натрію у Дніпрі, витрачаючи на це в рік до двох мільйонів гривень. Коли ж почалися перебої з постачанням, вирішили виробляти сировину самі. Перед тим, як прийняти таке рішення, зробили економічні розрахунки і дійшли висновку, що це вигідно: власне виробництво не лише економить понад півтора мільйона гривень, а й дає змогу підприємству заробляти, продаючи гіпохлорит іншим містам. Зароблені кошти перекриватимуть витрати на сіль, а це майже півмільйона гривень у рік.
За словами міського голови Олександра Симчишина, це ще й значно покращить якість питної води.
“Якість знезараження води відтепер буде набагато краща, тому що концентрація хлору втричі нижча, ніж було раніше. По суті, хлор тепер розщеплюється з екологічної речовини, якою ми всі користуємося, — з натрію хлору. Фактично зі звичайної кухонної солі ми знезаражуємо воду”, — зазначив міський голова.
Обладнали станцію знезараження води в колишній хлораторній. Приміщення капітально відремонтували за власні кошти. Дві гідролізні установки (одна резервна) купили за кошти міського бюджету. Вони обійшлися підприємству майже в 12 мільйонів гривень.
До слова, якість води відтепер конт-ролюється електронно, всі показники фахівці бачитимуть наживо на екрані смартфона і в разі відхилень зможуть відреагувати миттєво.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *