Культура

Різдвяне дійство з подільським колоритом

У Хмельницькому відбувся парад вертепів, який вразив багатством традицій і самобутньою різдвяною виставою.

Одна із найяскравіших традицій святкування Різдва Христового, яка збереглася до наших днів, — вертеп. Спочатку вертепом називали скриньки з ляльками — біблійними персонажами. Рухаючи іграшки, люди відтворювали біблійні сюжети про народження Ісуса.
В Україні вертеп переродився в колоритне театралізоване дійство, героями якого ставали дорослі та діти.
Святкуючи найбільше релігійне свято, сотні хмельничан переодяглися в традиційних героїв вертепу і з колядками та щедрівками пройшлися вулицею Проскурівською. Участь у параді вертепів взяли представники шкіл та культурно-мистецьких закладів міста, а також гості з села Зелені Курилівці Новоушицького району — фольклорний колектив “Берегиня”.
Долучилися до дійства й представники міської ради. Так, серед щедрівників — заступник міського голови Володимир Гончарук.
“Український народ живий доти, доки живе українська традиція, — зазначає він. — Вертеп, коляда, посівачі — одні з найяскравіших згадок з дитинства. Нині маємо відроджувати обряди, вигадані мудрими пращурами на знак народження Божого Сина. Різдво знаменує перемогу добра над злом і спокуту всіх земних гріхів. Щороку з цим святом починається новий відлік часу, кожен отримує шанс почати життя по-новому, як підкаже совість. Радий, що мистецькі, загальноосвітні заклади міста можуть продемонструвати всім різні варіанти українського вертепу. Обʼєднавши їх, створили в Хмельницькому унікальне дійство”, — каже Володимир Гончарук.
“Щедрий вечір”, “Ой, радуйся, земле”, “Нова радість стала” — звучали на все місто! В яскравих тернових хустках та шапках-магерках, жупанах, шароварах та червоних чоботях, вишиванках і плахтах ішли сучасники, підтверджуючи, що вони — з українського кореня.
Ходу прикрашали кольорові атрибути вертепу. Барвиста Віфлиємська зірка на держаку означала зірку, яка привела пастушків до ясел, де народився Ісус. Додавали яскравості вертепу стрічки та дзвіночки, привʼязані до деревʼяного стовбура, їх несли діти та дорослі, юнаки та дівчата. Учасників параду супроводжували музики, які, розтягуючи міхи баянів, разом з колядниками вітали хмельничан з Різдвом Христовим та скликали на продовження святкування на сцені біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. Тут відбулося театралізоване дійство “Нова радість стала”. Вокально-хореографічні колективи міських освітньо-мистецьких закладів не лише колядували, а й знайомили з головними героями вертепу.
Закликали колядою до свята наймолодші учасники — колектив “Ладосвіти” дитячої музичної школи №2 та фольклорний колектив “Ладовиці” громадської організації “Відродження традицій Поділля”.
“Покривай столи — Святий вечор!” — заспівали юні вокалісти етнографічного колективу “Вербиця” дитячої школи мистецтв “Райдуга”. Бо “У полі-полі виросла ялина, там Пречистая Марія породила Сина”, — нагадав фольклорний ансамбль “Богодар” Центру національного виховання учнівської молоді.
Після слів коляди на сцену вийшов вертеп ансамблю народної пісні “Джерельце” дитячої школи мистецтв “Райдуга”. Діти розіграли традиційну українську сценку вертепу з Козою. Українці здавна додавали до релігійних сюжетів вертепу своїх героїв. Козу, бо “де коза ходить, там жито родить, а де коза пасеться, там худоба ведеться”.
Особливі колядки, які з плином часу втратилися, проте завдяки етнографічним розвідкам були віднайдені, дарувало місту тріо гурту “Берегиня” з Зелених Куриловець.
Хмельничани і гості міста, які опинились у вирі свята, від побаченого та почутого були в захваті.
“Емоції зашкалюють! По-перше, Проскурівська — це щось неймовірне, це казка! Йдучи вулицею, відчуваєш такий позитив, що навіть важко передати словами. Тішимось разом з дітьми. Все фотографуємо і надсилаємо родичам до Харкова і Полтави, радіючи за своє місто”, — ділиться хмельничанка Марія Колодій.
“Ми приїхали до Хмельницького з Черкас, тут живуть наші друзі, — каже подружжя Іваницьких. — Торік ми на Різдво їздили у Чикаго (США), там дуже потужна українська діаспора, яка також влаштувала різдвяні забави з вертепом та колядниками, але те, що ми побачили в Хмельницькому, вразило! Найцінніше те, що українські традиції відтворюють діти. Хмельницькому — респект!”
За словами начальника управління культури і туризму міської ради Артема Ромасюкова, Парад вертепів у Хмельницькому проходить уже вдруге. Перший відбувся торік і став своєрідним тестом на життєздатність ідеї. Вона виявилася життєствердною, бо отримала широку підтримку містян. Тому цього року міська влада вирішила повторити дійство разом із мистецькими колективами.
До речі, торік у святковій різдвяній ході взяли участь до 30 вертепів. Цього року їх було набагато більше.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *