Соціум

Раз, два, три — ялинонько, гори!

Ось і завершуються новорічно-різдвяні свята. Після гучних застіль та гулянок ми потроху повертаємось до звичного буденного ритму. До магазину біжимо вже не за подарунками, а за миючими засобами та ганчірками, щоб відмити від новорічного декору вікна. Дехто одразу викидає з дому новорічне деревце, а дехто, аби продовжити святковий настрій, не поспішає виносити з оселі вбрану в блискучий дощик, яскраві кульки та гірлянди ялинку. Є й такі, хто тримає її в квартирах з половиною опалих голок аж до березня, а в особливо ледачих господарів вона застоюється аж до травневих свят. Втім, як і одні, так і другі, часто не задумуючись, несуть сухе деревце до сміттєпроводу або до сміттєвого контейнера. Робити цього ні в якому разі не можна. Адже ялинка не розкладається на звалищі, як у лісі. Замість того, щоб перетворитися на добриво, вона починає активно виділяти газ. Екологи навіть підрахували, що одна ялинка викидає в атмосферу майже 16 кілограмів CO². Не можна спалювати ялинку й у дворі: під час горіння в повітря виділяється креозот — легкозаймиста токсична речовина, яка не тільки отруює навколишнє середовище, а й негативно впливає на здоров’я людей.
Найкращий варіант — залишити ялинку біля сміттєвого баку. В Хмельницькому нині працюють спеціальні бригади КП “Спецкомунтранс”, які підбирають їх і відвозять на міський полігон твердих побутових відходів. Там на спеціальній техніці ялинки подрібнюють на щепу. Цією сировиною опалюватимуть міську лазню №1 та притулок для тварин.
І хоча цього року містяни купували живих ялинок менше, ніж раніше, бо багато хто обмежився новорічною композицією, зібраною з окремих гілочок, або штучною ялинкою, комунальники просять не викидати лісові деревця ні до наземних, ні до підземних сміттєвих баків. А, щоб лісові красуні, які стали непотрібними, не валялись вулицями міста, скласти їх біля сміттєвих баків. Користь буде подвійною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *