Мовою здоров'я

Обережно! Грип!

Ірина Ковальчук, міський педіатр управління охорони здоров’я міської ради

Грип — це гостре вірусне інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів з вираженою інтоксикацією та гарячкою, яке викликається вірусом грипу.
Небезпечною особливістю інфекції є її швидке поширення серед населення. Під час епідемічних спалахів хворіє до 50-60% населення ураженого регіону, що призводить до великих економічних збитків.
На початку епідемій найчастіше уражаються діти та літні люди.
Станом на 15 січня у м. Хмельницькому зареєстровано 765 випадків захворювання на грип і ГРВІ.
У Хмельницькій міській інфекційній лікарні наразі лікуються 27 хворих з грипом, з них 15 дітей. Троє дорослих мають важку грипозну пневмонію та перебувають у реанімаційному відділенні.

Як передається грип?
Основне джерело грипу — хвора людина, яка заразна протягом усього періоду хвороби (п’ять-сім днів), рідше — в період одужання.
Під час чхання, кашлю, навіть під час розмови з рота хворої людини вилітають дрібні краплі слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Такий механізм передачі грипу називається повітряно-крапельний. Як правило, радіус зони зараження навколо людини, яка занедужала, становить два метри. Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Він грає не меншу, а можливо, і більшу роль у поширенні застудних захворювань.
Як правило, чхаюча або кашляюча людина прикриває рот рукою, сподіваючись запобігти поширенню інфекції повітряно-крапельним шляхом. При цьому значна маса вірусів осідає на руці цієї ж людини, яка розносить її на предмети побуту, в тому числі і ті, до яких торкаються інші люди, на руках друзів, колег і знайомих при рукостисканні, в громадському транспорті…
Ось чому важливо мити руки й уникати дотиків рук до власного обличчя при спалахах респіраторних інфекцій.
Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великим скупченням людей. Навпаки, на відкритому повітрі зустріти достатню для зараження кількість мікробних часток практично неможливо.
Тому, всупереч поширеній думці, навіть під час сезонних спалахів ГРВІ, гуляти на відкритому повітрі зовсім не є небезпечним.

Прояви захворювання
Період з моменту потрапляння в організм до проявів захворювання становить від декількох годин до п’яти діб, в середньому дві-три доби.
Грип починається гостро. Спостерігається висока температура тіла, до 40 градусів, яка не спадає кілька днів, головний біль, а також біль у ділянці лоба, надбрівних дуг, в очних яблуках. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією організму. Незабаром приєднується біль і ломота в м’язах, великих суглобах і попереку, з’являється відчуття жару. В наступні дні з’являється сухий надсадний кашель, який супроводжується болем за грудиною, часто приєднується осиплість голосу, трапляються носові кровотечі, нежить. На тлі грипу можуть виникати різноманітні ускладнення: бронхіт, пневмонія, набряк легенів і мозку, гайморит, фронтит, отит тощо. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка інколи лише за кілька днів (чотири-п’ять) може призвести до смерті хворого.
Якщо з’явилися ознаки хвороби, необхідно:
Залишатися вдома за перших ознак хвороби.
Зв’язатися з сімейним лікарем по телефону та виконувати його рекомендації.
Ізолювати хворого — за можливості виділити йому окрему кімнату та посуд.
Прикривати рот і ніс під час кашлю і чхання одноразовими серветками, які після використання одразу викидати в смітник. У разі відсутності серветок краще кашляти та чхати в лікоть.
Обов’язково необхідно звернутися до лікаря в таких випадках: відсутність покращення на четвертий день хвороби; підвищена температура тіла на сьомий день захворювання; погіршення після покращення; виражена важкість стану при помірних симптомах ГРВІ; поява ізольовано або у поєднанні блідості шкіри, спраги, задишки, інтенсивного болю, гнійних виділень; посилення кашлю, зниження можливості відкашлювання мокроти, глибокий вдих призводить до нападу кашлю, при підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.

Лікування
Єдиним препаратом, який має доведену ефективність проти вірусів грипу А і В, є озельтамівір, але його варто застосовувати виключно за рекомендацією лікаря.
З методів детоксикації, доступних кожному, є часте пиття. Велика кількість рідини не лише сприяє виведенню токсинів із сечею, а й поповнює втрати рідини при підвищеній температурі.
Намагатися більше їсти, незважаючи на відсутність апетиту, немає сенсу. Це може лише посилити інтоксикацію. З полегшенням хвороби апетит відновиться самостійно і організм поповнить енергетичні втрати.
Для зволоження слизової носа можна використовувати спреї на основі кухонної або морської води.
Для зволоження дихальних шляхів краще використовувати зволожувачі повітря. Можна з цією метою проводити вологе прибирання приміщення, покласти зволожений рушник на батарею тощо.
Симптоматичне лікування спрямоване на полегшення найбільш неприємних симптомів грипу. У першу чергу, це стосується підвищення температури. Важливо пам’ятати, що підвищена температура — один із факторів неспецифічного захисту організму. Тому боротися з температурою потрібно тільки тоді, коли вона може стати занадто сильним навантаженням на організм. Для дітей старше двох років і дорослих це — 38,5 °С , для малюків (до двох років) — 38,0 °С. З метою зниження температури краще використовувати препарати на основі парацетамолу або ібупрофену.
Слід утриматися від прийому ацетилсаліцилової кислоти. Дітям до 12 років ацетилсаліцилова кислота протипоказана у зв’язку з ризиком важких ускладнень (синдром Рея або гостра жирова дистрофія печінки з ураженням центральної нервової системи у дітей, яка частіше виникає при вірусній лихоманці. Смертність при ньому досягає 30%).
У гарячковий період і наступні два дні хворий повинен дотримуватись ліжкового режиму. Рекомендується молочно-рослинна вітамінізована дієта, вживання великої кількості теплої підкисленої рідини (чай із лимоном, фруктові соки). Широко використовують гарячі напої з ягід калини, малини, настій квітів липи, бузини, листя суниць, евкаліпта, хвощу польового, квітів ромашки, а також гаряче молоко з медом.

Як же вберегтися від грипу?
• Уникати скупчень людей.
• Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.
• Для запобігання розповсюдження інфекції можна використовувати маску, одягаючи її на хворого.
• Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.
• Мати чисті руки.
• Щорічна вакцинація є най-ефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.
Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на грип.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *