Мовою здоров'я

На реформу надійся…

Попри те, що через три місяці має з’явитися нова модель фінансування медичних установ від уряду, міська влада все ж виділятиме кошти для підтримки лікувальних закладів міста.

Уряд анонсував зміни в системі охорони здоров’я в частині фінансування медзакладів з 1 квітня 2020 року. Тобто розподіляти кошти між усіма лікарнями буде не влада на місцях, а Національна служба здоров’я України (НСЗУ), яка має укласти з лікувальними установами відповідні угоди.
За словами міського голови Олександра Симчишина, Хмельницький на законодавчому рівні усі завдання, пов’язані з другим етапом реформи медичної галузі, виконав. Відповідно всі лікарні та поліклініки обласного центру вже отримали статус комунальних підприємств, як того вимагав закон. Відтак міська влада з квітня цього року не відповідатиме ні за зарплати медичних працівників, ні за фінансування медпослуг для пацієнтів. Ці функції бере на себе НСЗУ.
Але, як кажуть, курчат рахують восени. Тобто саме час покаже плюси і мінуси цих новацій. Та, попри прийдешні зміни, міська влада все ж виділятиме гроші зі свого бюджету і на закупівлю медичного обладнання, і на фінансування запроваджених міських програм, спрямованих на покращення медичного обслуговування хмельничан.
“Ми запланували 10 мільйонів гривень на придбання нового сучасного медчного обладнання для всіх медзакладів. Також зберігаємо програми “Ліки на тумбочку”, “Безкоштовний травпункт”, “Безкоштовна реанімація”, МРТ, КТ, програму з медикаментозного забезпечення в перинатальному центрі, діятиме програма підтримка діток, хворих на цукровий діабет, — це два мільйони гривень, 1,2 мільйона — додаткова підтримка для онкохворих. Ці програми будуть збережені й функціонуватимуть і надалі”, — зазначив Олександр Симчишин.
Щодо ремонтів лікувальних закладів, то це питання вирішуватиметься вже після 1 квітня, коли буде видно, як запрацює новий урядовий механізм. За словами мера, поки що є чимало нез’ясованих питань.
Відкриття в місті хоспісу також залежатиме від Нацслужби здоров’я України.
“У нас уже рік працює бригада паліативної допомоги, яку ми повністю утримуємо і яка є дуже правильним проєктом. На цей рік запланований проєкт хоспісу і ми готові до березня його відкрити, але якщо будуть якісь нюанси, безпосередньо пов’язані з Нацслужбою здоров’я і з реформуванням, це може затягнутися. Та за будь-яких обставин цього року хоспіс буде, бо щороку ми запускаємо один-три проєкти”, — зазначив Олександр Симчишин.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *