Культура

Маланку гуляли – люд звеселяли

“Щедрий вечір з Василем і Маланкою” 14 січня хмельничани святкували на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Г.Шевченка. Спершу щедрували й колядували, а потім до люду вийшла Маланка, котра розважала присутніх різними жартами з народного кореня.
Що цікаво, українську традицію організатори заходу, а це міське управління культури і туризму та Центр національного виховання учнівської молоді, поєднали з сучасною. Дівчата й хлопці-колядники з народних пісень раптом перейшли на іноземні різдвяні хіти. Свято видалося дуже жвавим. Особливо здивували учасники дійства, коли з-поміж натовпу під сцену зійшлися танцівники й, взявши за руки малечу, почали танцювати “Танці-зігріванці”. Танець маленьких каченят, зі сніжками, хоровод та змійку згодом підхопили всі. Добряче зігрілися й звеселися на святі, особливо малеча.
Діти разом з дорослими імітували гру в сніжки та розгрібання снігових доріжок — дуже скучили хмельничани за справжньою зимою зі снігом та морозом.
Дискотека продовжилася щедруванням: “Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка”, “Щедрий вечір, Святий вечір. Добрим людям на здоровʼя” та інші співали з пританцьовуванням колективи Центру національного виховання учнівської молоді: народний хореографічний ансамбль “Веснянка” під керівництвом Валентини Мандзій, фольклорний гурт “Богодар”, яким керує Анастасія Жук, та народний художній колектив — хор “Тоніка” Палацу творчості дітей та юнацтва, керівник Наталя Рудь.
“Дай вам, Боже, в полі роду, а в хаті згоду!”, “Дай вам, Боже, гречки на пиріжечки!”, “Дай вам, Боже, сто кіп пшениці — на паляниці!”… — зичили талановиті діти хмельничанам та гостям міста, а ще бажали здоровʼя і миру в новому році.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *