Культура

“Живопис голкою Ніни Гончарук”

Як роздивитись одразу всі унікальні вишивки подільського самородка, “Золотої голки України” Ніни Гончарук? Переглянути новий альбом “Живопис голкою Ніни Гончарук”. Його презентація відбулася 14 січня в міській дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.
Збірник побачив світ завдяки програмі підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги на 2018-2020 роки “Читай українською”, яку заснувала Хмельницька міська рада. На 178 сторінках видання зібрано фоторепродукції майже усіх 240 створених мисткинею вишитих картин, світлини з архіву вишивальниці та відгуки про її творчість відомих митців Поділля. Укомплектувала альбом мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко.
Нагадаємо, що в 2009 році Ніна Гончарук запатентувала власну техніку багатошарової об’ємної вишивки. А в 2018 році встановила рекорд України за найбільшу кількість вишитих картин у цій техніці.
Та не стільки в техніці, як у природному мистецькому чутті авторки й автентичності її робіт справа. Усю Україну — від рідного Поділля за широкий Дніпро, авторка надзвичайно красиво вишила на полотнах. У її творчому доробку 16 архітектурних пам’яток Хмельниччини, зокрема й нашого міста. Краса рідної землі оспівана й у пейзажах Ніни Гончарук: запшеничені й заквітчані поля з зеленими високими травами, що сягають горизонту, витончені, реалістичні пейзажі лісів та луків. Не кожному маститому художнику вдається так легко співставити відтінки й півтони, скомпонувати реалістичну форму предметів з філігранно створених деталей, як вишивальниці Ніні Гончарук.
У її творах просто, правдиво, як у житті, зображено головні українські символи: синь неба, яка вкриває жовте пшеничне поле, українську білу хату зі сліпими віконцями, що ховається за обʼємними розкішних кольорів мальвами, загубленого в свіжому квітково-травʼяному пасовищі коника…
А чого варта її вишивана Шевченкіана! Ніна Гончарук вишила низку вражаючих ілюстрацій до творів Великого Кобзаря, увінчує колекцію портрет самого Тараса Григоровича, за плечима в якого — “Дніпр широкий”. За цими картинами уявляло собі Шевченкову Україну уже не одне покоління хмельницьких і не тільки школярів у рамках екскурсій міського та обласного товариства “Просвіта”.
Вишиває Ніна Гончарук й одяг. Світлини оздоблених нею суконь та сорочок також увійшли до презентованого альбому.
Сама ж майстриня, яка 11 січня 1949 року народилася в селі Видошня на Ярмолинеччині, про своє хобі каже: “Ні дня не можу без голки. Вона мені, як улюблена забавка для дитини”. Професійної художньої школи обдарована землячка не закінчувала. Спочатку навчалася в Київському деревообробному технікумі, згодом вступила до Вінницького торговельного інституту. Але з голкою нерозлучна з дитинства. Перші стіжки її навчали робити також умілі вишивальниці — мама і бабуся.
“Фарбами значно легше створювати відтінки, фон. У вишивці ж для цього доводиться довгенько підбирати нитки. Особливо важко передати красу неба. Тут інколи застосовую батик. Буває, сюжети картин підглядаю на ілюстраціях, але голка сама йде в інший бік і малює на полотні зовсім іншу інтерпретацію побаченої мною картини. Часом мені щось не вдається, але ніколи зопалу не рву полотно, вишиваю зверху новий більш вдалий шар”, — ділиться пані Ніна, бо краще за неї, певно, не вишиє ніхто.
Тож недарма місто вже давно висуває Ніну Гончарук на Шевченківську національну премію. До речі, друзі та колеги закликають залишати свої враження про її творчість на сайті Національної премії України ім. Т.Шевченка.
За 30 років творчої праці в Ніни Гончарук “корона не виросла”, вона, як завжди, проста в спілкуванні. І, як сама каже, ніяковіє, що люди підносять її на пʼєдестал.
До нового видання “Живопис голкою Ніни Гончарук” входить і добірка світлин з родинного альбому пані Ніни та фото, які свідчать про її творчі здобутки в різні роки.
Так, у 2004 році відбулася її перша персональна виставка в “Галереї на Проскурівській”. У 2007 році Ніна Іванівна брала участь у всеукраїнському вишиванні “Рушника Національної Єдності”. У цьому ж році виграла всеукраїнський конкурс вишивки “Барви України”. У 2008 році нагороджена почесною грамотою Української ради миру, стала лауреатом конкурсу “Золота голка України”. У 2011 році Ніна Гончарук увійшла в збірку “Успішна жінка України”. У 2012 році вишивальниця отримала звання заслуженого майстра народної творчості України. В цьому ж році в Хмельницькому відкрилася світлиця-музей її творчості. У 2014 році мисткиня стала лауреаткою міської премії ім. Б.Хмельницького, а через два роки — обласної премії ім. Т.Г.Шевченка. У 2019 році Ніна Іванівна брала участь у міжнародному проєкті-конкурсі “Тарас Шевченко єднає народи”, де отримала диплом першого ступеня. А також перемогла у всеукраїнському конкурсі-фестивалі “Весна талантів”, отримала грамоту Верховної Ради України. І це далеко не всі її заслуги.
Нині роботи мисткині знають у всьому світі. За кордоном та в Україні відбулося уже 88 її персональних виставок. Остання відкрилася 14 січня в міській дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва з нагоди презентації альбому.
З усіма здобутками Ніну Гончарук вітали друзі та колеги, а також заступник міського голови Галина Мельник, котра в подарунок отримала авторські вишиті пташечки.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *