Місто і влада

Децентралізація крокує в бік централізації

Ігор Мельничук, депутат Хмельницької міськради

Ура! Ціну на тепло знижено! Міському бюджету це обійдеться в 10 млн грн… Днями на засіданні виконавчого комітету міської ради прийняте рішення про зниження на 12% вартості тепла і гарячого водопостачання. Відтак платіжки за грудень уже мають бути зі знижками. Для хмельничан це — гарна новина, адже платити стане менше. Але не все так просто…
Ейфорія почалась після рознарядки зверху: “Знизити тариф!”, але якою ціною, не сказали. Відтак, що ми маємо: з екранів телебачення та в розмовах у громадському транспорті заговорили, про “сказалі снізіть, а оні нє сніжают…” ОНІ — це місцева влада. Ок. Знизили. Але для місцевого бюджету — це мінус 10 млн грн, які мають бути компенсовані для теплопостачальних організацій. Це означає, що десь не зроблять дорогу чи не проведуть ремонт прибудинкової, або ж не замінять частину труби, яка вже вичерпала свій ресурс.
Це черговий подарунок, який можна додати в “мішок бонусів” від центральної влади місцевій. Для прикладу, в Хмельницькому в ньому вже знаходяться пільгові перевезення (~110 млн), фінансування закладів ПТО (~100 млн), невідшкодована різниця в тарифах за попередні роки (~360 млн). Іншими словами, це — мінус, який мав бути плюсом у вигляді нових об’єктів інфраструктури. Проте паски затягуються щільніше. В інших містах ситуація не набагато краща. Децентралізація крокує в бік централізації.
Руки не опускаємо, в Хмельницькому й надалі залишається один із найнижчих тарифів на тепло. Працюємо далі, але пам’ятаємо, що нічого безслідно не з’являється і нікуди не зникає: зекономили на платіжках, витратимо на податках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *