Культура

Дар народний — Божий дар!

З народної криниці донині черпаємо українську традицію, яка там зародилася й досі єднає та наснажує нас. Особливо вражає різноманіття різдвяних українських обрядів та звичаїв. Божу мудрість примножує народна. Різдвяна традиція — безцінний дар предків, який повчає та звеселяє наше життя.
Тому й вирішила назвати хмельницький етнофестиваль “Дар днесь пребагатий” його ініціаторка, ідейна натхненниця та організаторка — керівниця міського фольклорного колективу “Ладовиці” громадської організації “Відродження традицій Поділля” Ірина Телюх.
Минулої суботи фестиваль відбувся в місті вже впʼяте, обʼєднавши етноколективи Хмельниччини. Цього разу вирішили змінити формат фестивалю. З масштабного дійства на сцені він переродився в колядування та щедрування в українській хаті. Так організатори та учасники намагалися реалістичніше передати святкове різдвяне дійство.
За світлицю ґаздині Ірини Телюх послужив обласний художній музей. Музейну залу стилізували дуже вдало. Віконне скло, як морозні візерунки, прикрашали велетенські білі витинанки, в яких читалися біблійні та різдвяні сюжети.
Традиція зупиняє час, бо безсмертна, тож зупинився час і на старому музейному годиннику поблизу ялинки, прикрашеної етноіграшками хмельницьких майстрів.
Стіни музею, як і українську хату, оберігали стародавні ікони, присвячені Різдву Христовому.
Тож у теплому родинному колі чотири фольклорні колективи: зразковий дитячий фольклорний гурт “Ладосвіти” Хмельницької дитячої музичної школи №2, молодіжний фольклорний гурт “Ладовиці” ГО “Відродження традицій Поділля”, фольклорний колектив “Берегиня” з села Зелені Курилівці Новоушицького району та фольклорно-етнографічний гурт “Рогізняни” з села Рогізна Кам’янець-Подільського району через обрядові пісні розповіли про традиції одного з найвеличніших християнських свят — Різдва Христового.
Почали зі Святвечора, куті, а закінчили колядками, щедрівками та унікальним обрядом свята Маланки. Ці скарби не один рік наживо записували під час традиційних етноекспедицій українськими селами Поділля, Херсонщини та Одещини.
Завершили фестиваль “Дар днесь пребагатий” унікальною польською колядкою XVI століття, записаною в селі Вільховець, що на Новоушиччині, а також заспівали коляду, записану в Лісових Гринівцях на початку 1990-х років, та південну колядку з Херсонщини. Глядачам презентували й Дністрову Маланку — величне дійство з різноманіттям образів, матеріал зібрано і відтворено з усієї території поблизу берегів Дністра.
А відтак фестиваль “Дар” став живою ілюстрацією історії культури українського народу, реконструкцією народного буття, відтворенням незнищенної самобутності нації.
Організаторами фестивалю виступили Хмельницька міська рада, управління культури і туризму міської ради, громадська організація “Відродження традицій Поділля”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *