Соціум

Реабілітація застрахованих осіб

Як відновити здоров’я в найкращих санаторно-курортних закладах країни за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі — Фонд) і хто має на це право? Розповідає начальник Хмельницького міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Вадим Лаврентів.

За кошти Фонду пройти реабілітаційний курс у санаторно-курортних закладах країни можуть застраховані в Фонді особи, тобто ті працівники, які сплачують або за яких сплачують роботодавці єдиний соціальний внесок. У Хмельницькому на кінець 2019 року кількість застрахованих осіб складає майже 100 тисяч.
На відновлення здоров’я у санаторно-курортних закладах також мають право діти застрахованих осіб віком до 18 років із супроводом одного з батьків, що також фінансово забезпечується Фондом. Тобто будь-яка самозайнята (ФОП) або працевлаштована особа, за яку сплачується єдиний соціальний внесок і яка має відповідні медичні покази для відновлювального лікування після стаціонарного етапу лікування, має право на відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їхніх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соцстрахування.
З 1 січня 2018 року забезпечення путівками для відновлювального лікування здійснюється за таким принципом, що застрахована особа самостійно вибирає заклад відповідного профілю для реабілітаційного лікування. Перелік санаторіїв, з якими налагоджено співпрацю Фонду, постійно оновлюється та оприлюднюється на офіційному веб-порталі Фонду www.fssu.gov.ua.
Механізм досить простий: застрахована особа отримує в стаціонарному лікувальному закладі висновок про необхідність подальшої реабілітації, разом зі спеціалістом відділення Фонду, який приходить до неї в стаціонар, складає заяву про забезпечення реабілітаційним лікуванням та самостійно вибирає заклад відповідного профілю. Далі укладається договір між пацієнтом, відділенням Фонду та санаторієм з узгодженою датою заїзду. У договорі обов’язково зазначаються профіль медичної реабілітації, термін лікування, але не більше, ніж 24 дні, і дата початку лікування.
Після реабілітації міське відділення Фонду перераховує санаторію кошти за діагностичні та лікувальні послуги, а також харчування і проживання. Сьогодні граничний розмір відшкодування коштів Фондом такий: застрахованій особі/дитині ­— 600/500 гривень за добу (проживання, лікування), супроводжуючій особі — 420 гривень за добу (проживання). На весь період стаціонарного та реабілітаційного лікування видається листок непрацездатності, який із шостого дня також оплачує Фонд.
Варто зазначити, що за 2019 рік укладено 313 договорів на реабілітаційне лікування на суму 4,2 мільйона гривень, що дозволило відновити здоров’я застрахованим особам, зокрема сорока неповнолітнім жителям нашої області.
Хмельницьке міське відділення співпрацює зі стаціонарними лікувальними установами міста. Це — хмельницькі обласна лікарня, обласна дитяча лікарня, міська лікарня, міська дитяча лікарня, обласний кардіодиспансер, міський перинатальний центр. За необхідною інформацією щодо відновлювального лікування та реабілітації застрахованих осіб можна звертатися за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 170 та за телефоном 0382-67-08-06 (відділ з організації медичної реабілітації).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *