Актуальне інтерв'ю

Перерахунок пенсій

З 1 грудня 2019 року проведено перерахунок пенсій. Про це ми говоримо з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольгою ЗАЯРНЮК.

Ольго Сергіївно, у зв’язку з чим перераховано пенсії з 1 грудня цього року?
— Перерахунки проведено у зв’язку зі зміною соціальних стандартів на 4,7% відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, а саме: прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1564 до 1638 грн; прожиткового мінімуму в середньому на одну особу в розрахунку на місяць з 1936 до 2027 грн; прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 2007 до 2102 грн.

То які ж виплати зросли у зв’язку зі зміною соціальних стандартів?
— Мінімальні та максимальні розміри пенсій; доплата за понаднормативний стаж для непрацюючих пенсіонерів; пенсії за особливі заслуги перед Україною; мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій; підвищення ветеранам війни, членам їхніх сімей, жертвам нацистських переслідувань; щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій; державна адресна допомога на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни; надбавки на утриманців “військовим” пенсіонерам; мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС із числа учасників ліквідації; мінімальні пенсійні виплати шахтарям.
Перерахована також надбавка до пенсії особам, які мають статус “Почесний донор України” та “Почесний донор СРСР”. Розмір цієї надбавки збільшився з 193,60 до 202,70 грн.
Усі ці перерахунки проведено автоматично, без додаткових звернень пенсіонерів до органів Пенсійного фонду.

— Як зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, впливає на розмір мінімальної пенсії за віком?
— Згідно зі статтею 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Необхідною умовою є наявність страхового стажу: для осіб, яким пенсії призначено до 1 жовтня 2011 року, — це 25 років для чоловіків, 20 років — для жінок, а в разі призначення пенсій після 1 жовтня 2011 року — 35 років для чоловіків і 30 — для жінок.
З 1 липня цього року для зазначеної категорії пенсіонерів проведено перерахунок мінімальної пенсії за віком від величини 1564 грн. З 1 грудня цього року мінімальний розмір пенсії за віком збільшився з 1564 до 1638 грн.
Пенсіонерам, які працюють, перерахунок проводитиметься після звільнення з роботи. Тому тим пенсіонерам, які припинили трудову діяльність, необхідно звернутись до сервісного центру обслуговування громадян Пенсійного фонду України у Хмельницькій області за місцем перебування на обліку з відповідною заявою та документами про звільнення. Пенсію їм буде перераховано від нової величини прожиткового мінімуму з дня, що настає за днем звільнення з роботи.

— Як зміниться пенсія, якщо основний її розмір перевищує величину прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце-здатність?
— Відповідно до статті 28 Закону за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам (а для пенсій, призначених до 01.10.2011 р., відповідно понад 25 і 20 років) розмір пенсії за віком, обрахований від стажу та заробітної плати, збільшується на 1%, але не більше, ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком.
Для непрацюючих пенсіонерів, у яких основний розмір пенсії вище величини прожиткового мінімуму та відсутні надбавки, збільшення пенсійної виплати з 1 грудня 2019 року відбудеться лише за рахунок збільшення доплати за понаднормативний стаж, оскільки її розмір буде обчислено від нової величини прожиткового мінімуму 1638 грн. Доплата за один рік понаднормового страхового стажу зростає на 0,74 грн.

— Чи підвищилися розміри пенсій в осіб з інвалідністю внаслідок війни?
— Так, зазначеній категорії ветеранів також проведено перерахунок пенсій, виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму, і їх розмір для осіб з інвалідністю внаслідок війни: І групи становить 10647 грн — збільшено на 481 грн; ІІ групи — 8599,50 грн — збільшено на 388,50 грн; ІІІ групи — 5896,80 грн — збільшено на 266,40 грн.
Для учасників бойових дій розмір мінімальної пенсійної виплати становить 165% величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а це з 1 грудня — 2702,70 грн.
Хочу зазначити, що для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ і ІІІ груп із числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, встановлюється щомісячна державна адресна допомога до мінімальної пенсійної виплати в розмірі 650% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тобто до 10647 грн.

Чи зросли розміри пенсій учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи?
— З 1 грудня 2019 року пенсії ліквідаторів, з урахуванням всіх підвищень і доплат, не повинні бути нижчими: для осіб з інвалідністю І групи — 4668,30 грн (+210,90 грн); ІІ групи — 4176,90 грн (+188,70 грн); ІІІ групи — 3685,50 грн (+166,50 грн).
До пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС призначається додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю. Це підвищення встановлюється в твердих розмірах від 56,94 грн до 474,50 грн і при зміні величини прожиткового мінімуму не перераховується.
Мінімальна пенсійна виплата для зазначених пенсіонерів зросла з 4692 грн до 4914 грн.

Чи збільшилися розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника у вдів загиблих (померлих) військовослужбовців?
— Відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижче двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожного непрацездатного члена сім’ї.
З 1 грудня 2019 року з урахуванням нового прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб зазначена мінімальна виплата зросла на 148 грн і становить 3276 грн.

Розміри яких надбавок та підвищень для ветеранів війни перераховано з 1 грудня?
— Перерахунку підлягали ті надбавки і підвищення, розміри яких визначаються у відсот-ках від величини прожиткового мінімуму (1638 грн).
Відтак перераховано розміри надбавок та підвищень: ветеранам війни та членам їхніх сімей (10-50% прожиткового мінімуму), жертвам нацистських переслідувань (25-50% прожиткового мінімуму), пенсії за особливі заслуги перед Україною (20-40% прожиткового мінімуму), державної соціальної допомоги на догляд особам з інвалідністю війни (15-100% прожиткового мінімуму), надбавок на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (50% прожиткового мінімуму на кожного утриманця).
Хочу звернути увагу, що в разі, якщо в складовій пенсійної виплати є зазначені надбавки та підвищення, вони перераховуються у зв’язку зі зміною величини прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи особи.

— Які надбавки не підлягають перерахунку при зміні соціальних стандартів?
— Ті, які не залежать від величини прожиткового мінімуму, а визначаються окремими урядовими постановами. Зокрема, залишились незмінними: підвищення дітям війни, реабілітованим та членам їхніх сімей, надбавки на догляд та на утриманців згідно з Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *