Культура

Благодійний концерт відбувся з аншлагом

Традиційно жодне свято не обходиться без музики. Вишукана сценічна, колоритна сільська, до всякого свята своя мелодія. Особливо багата різдвяно-новорічна музична палітра. І хоча цього року грудень десь загостював у березня, забувши про свої обов’язки, на сцені все за календарем: музиканти-віртуози обганяють хурделицю, співаки вправляються, хто візьме вищу ноту, а диригент, немов чарівною паличкою, вимальовує звуки відомої американської різдвяної пісні “Jingle Bell”. Саме нею на сцені філармонії Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр розпочав свій “Великий новорічний концерт”, що мав ще й благодійну мету: музиканти і всі охочі збирали кошти на лікування онкохворого хлопчика Дмитра Шелудька.
До цієї події музиканти готувалися впродовж року, шліфуючи новий репертуар. Понад 20 світових музичних хітів та українських мелодій на новорічно-різдвяну тематику прозвучали, як кажуть, на одному диханні. Естрадно-духові композиції змінювалися джазовими, блюзовими та вокальними, які виконували солісти оркестру Марина Українець, Дарія Коневега, Дарʼя Сохрякова та Павло Дасюк. Новорічного настрою додавали світло прожекторів, блискуче вбрання оркестрантів, новорічні шапки Санти, у яких вони, пританцьовуючи, запалювали публіку, та трансляція на задньому плані діснеївських мультиків.
Кульмінацією дійства став вихід Санта Клауса, який роздавав глядачам солодощі та подарунки. А солістці Марині Українець перепала від чародія навіть тепла ковдра. Тож перша частина “Великого новорічного концерту” нагадувала мандрівку в минуле давніх англійських міст, де елегантні джентльмени ходять у високих циліндрах, костюмах з лоском, а витончені дами з припудреними носиками — в розкішних сукнях.
Друга частина сценічного дійства перенесла глядачів у давнє українське село з рідними традиціями зустрічі різдвяно-новорічних свят. Особливо вразила щира народна пісня у виконанні Дарʼї Сохрякової, якою зичила багатства, добробуту українському роду.
Солістки оркестру під супровід народної музики виконали кілька українських щедрівок та колядок, серед яких наша традиційна “Ой, радуйся, земле. Син Божий народився!”. Між невеликими сценічними паузами музиканти розігрували етюди з сільського життя українців та біблійний сюжет про приліт ангела з Благою вістю про народження Ісуса.
Так на сцені поєдналися західні та українські музичні традиції. Феєрія музики, світла, блискіток, штучних снігу та вітру створили справжній зимовий пейзаж. Атмосфера дійства таки допомогла відчути, що зимові свята вже розпочалися.
За підтримки та ініціативи міського управління культури і туризму цьогорічний святковий концерт відбувся в філармонії, а не в Будинку культури, як минулими роками. Завдяки цьому вдалося зібрати більше публіки. В залі не було жодного вільного місця ні у партері, ні на балконах. Новорічна програма відбулася з повним аншлагом.

Марина Зінов ʼ єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *