Гість "Проскурова"

Олена Мандзій: “Хмельницька молодь – європейська молодь”

Нині хмельницька молодь прагне жити, як ровесники в розвинених країнах. Підхоплюємо нові тенденції, рівняємося на європейські стандарти. Стосується це всіх сфер життя молоді. Про будні хмельницької молоді та кроки до світової співдружності говоримо з заступницею начальника міського управління молоді та спорту Оленою Мандзій

— Олено Володимирівно, молодіжні питання нині в пріоритеті для влади міста. Які міські, можливо, міжнародні програми діють у Хмельницькому?
— Влада міста, особисто міський голова Олександр Симчишин, наше управління робимо все, щоб хмельницька молодь була на рівні з європейською. Для цього в місті діє комплексна програма реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2020 роки. Протягом року управління молоді та спорту проводить понад півсотні загальноміських молодіжних заходів.
Завдяки активному розвитку спорту в місті збудовано уже 25 спортивних майданчиків, впроваджено проект “Фітнес сіті”, завдяки якому впродовж року хмельничани безкоштовно займалися фітнесом. В місті відбувся єдиний в Україні велозаїзд та забіг “Вершина свободи” — до 200 хмельничан їхали та бігли ва швидкість вгору.
Щодо міжнародних, у нас, наприклад, дієва програма навчання за обміном, отримання диплома магістра, проходження практики, викладання, стажування за кордоном Ерасмус+ для студентів та викладачів. Але подібні програми не підпорядковані міському управлінню молоді та спорту. Можемо лише розповсюджувати інформацію про них. Молодь самотужки ініціює участь у цих програмах.

— Однією з найяскравіших подій, які цьогоріч відбулися в нашому місті, став фестиваль “My Fest”. Чи відбувся він на європейському рівні?
— Так. Відбувся він під нашим патронатом за участю різних молодіжних організацій, нас підтримало й Міністерство молоді та спорту України.
Фестиваль відвідали іноземні гості, що дало можливість молоді поспілкуватися з носіями різних мов.
“My fest” — не тільки яскраві музичні концерти, нагадаємо, що в нас виступали українські музиканти, які відомі й за кордоном. На 13-ти тематичних локаціях фестивалю молодь знайомилася з міськими громадськими організаціями, була локація на екологічну тематику, діяла зона інклюзії, де місто вчилося по-європейськи ставитися й турбуватися про людей з особливими потребами, діяв спортивний майданчик. Молодь не просто розважилася на фестивалі, а й отримала корисні знання.

— Наше місто визнано одним із найбільш екологічно чистих в Україні. Яка в цьому роль молоді?
— Щороку учні міських шкіл беруть участь в екологічному фестивалі “Свіжий вітер”. Декламують власні твори, якими закликають берегти природу, демонструють креативні колекції одягу з побутових відходів, співають пісні й виконують хореографічні постановки на екологічну тематику. Засвоюють елементарні знання з екокультури.
Управління молоді та спорту сприяє проведенню заходів на екологічну тему, ініційованих молодіжними громадськими організаціями. У Хмельницькому активними борцями за здорове довкілля є громадські організації “Молодь за краще майбутнє”, яка нещодавно приєдналася до всеукраїнського еко-страйку на тему глобального потепління на планеті, “Хмельницький енергетичний кластер”, спільно з яким організували екологічний брейн-ринг у Молодіжному парку. До речі, сам парк — зелена зона поблизу Південного Бугу, за яку довго боролися з забудовниками. Спільно з молоддю та владою міста робимо все, щоб не втратити статус найбільш екологічно чистого міста.

— Знаковою подією для міста й молоді, зокрема, став Форум української молоді діаспори, який відбувся влітку. Раніше він проходив лише в містах мільйонниках, як оцінюєте його проведення в Хмельницькому?
— У рамках кількаденного форуму приймали в нашому місті молодих представників української діаспори з 21-ї країни світу. Така честь випала Хмельницькому завдяки позитивному іміджу міста на світовій арені, яке два роки тому за розвиток місцевого самоврядування та демократії отримало нагороду Ради Європи — “Прапор честі”. А в 2019 році Хмельницький отримав другу за рангом нагороду — “Дошка честі”, цей почесний знак отримали ще шість європейських муніципалітетів з Франції, Німеччини, Румунії та Туреччини. У нас реалізовуються заходи всеукраїнського та світового рівня, деякі з них відбуваються в новому Молодіжному парку.
У Хмельницькому крім представників місцевої влади, молодіжних громадських організацій, молодь діаспори спілкувалася з почесними гостями: народними депутатами, представниками міжнародних молодіжних організацій тощо.
Іноземці та іногородці оцінили рівень проведення форуму в Хмельницькому на відмінно. Були цікавими заходи форуму, комфортними умови проживання в нашому місті, змістовне дозвілля. Хмельницька ж молодь отримала багато корисної інформації, особливо про сучасні умови ведення бізнесу, світові гранти на розвиток молодої підприємницької діяльності. Під час форуму започатковано цікаві спільні проекти. Приймали в Хмельницькому й представників Асоціації міст України. В рамках цього візиту відбувся дводенний семінар для представників органів місцевого самоврядування на тему “Формування національної свідомості учнівської молоді, як чинник розбудови громадського суспільства. Досвід роботи управління молоді та спорту міської ради в умовах децентралізації”. Подібні заходи відбуваються щороку в різних містах України. На них зустрічаються представники управлінь молоді та спорту для обміну досвідом, вирішення певних проблем. Наше управління під час зустрічі поділилося цьогоріч найбільшим досягненням — відкриттям комунального Молодіжного центру, які є не в кожному місті України.

— Як змінилося життя молоді міста з появою цього цього центру?
— Цей молодіжний осередок одразу зажив повноцінним життям. Тут відбувається чимало корисних і цікавих заходів для молоді. Він став місцем акумулювання ідей, прояву талантів молоді міста. Тут презентували свої проекти всеукраїнські молодіжні організації, як Національна академія лідерів. Центр спонукав молодь міста до участі у всеукраїнських конкурсах, наприклад “Відкривай Україну”.
А ще в центрі молодь безкоштовно проходить різні навчальні програми, як-от “Школа лідерства”, яку запровадила Хмельницька міська рада, курси медіа-грамотності, тобто навчається необхідному в сучасному світі. В Молодіжному центрі відбувалися й заходи, присвячені молодим сімʼям, так звані “Мамівки”. Щосереди в центрі діє клуб мандрівників, куди приходять охочі поділитися враженнями від своїх подорожей, дати поради майбутнім мандрівникам тощо.

— Центр став і місцем проведення зборів молодіжної громадської ради, яка є дорадчим органом міської ради.
— Так, на чолі з Анастасією Козак рада також ініціювала чимало цікавих заходів, наприклад перегляд, кінострічок просто неба. Влітку кіноперегляди відбувалися в Молодіжному парку, нині переносимо їх у Молодіжний центр. Рада складається з представників різних молодіжних організацій, студентів та учнів. Вони є посередниками між молоддю та владою міста. Разом підхоплюємо та втілюємо в життя й усі ініціативи, проекти міської ради, навзаєм інформуємо про потреби молоді. В останні два роки, молодіжна громадська рада дуже активна. Згадую наші спільні яскраві заходи, як-от “Фонтанфест”. Управлінню дуже комфортно співпрацювати з радою, адже її членам видніше, що актуально для молодих.

— Нині, коли на сході країни триває війна, особливо важливим є національно-патріотичне виховання молоді. Які заходи управління присвячувало цій темі?
— Цьогоріч уперше в місті відбувся всеукраїнський фестиваль патріотичного духу “Лицарський хрест”, де молодь спілкувалася з учасниками бойових дій на сході країни. Охочі вступали до лав громадських організацій національно-патріотичного виховання, які діють у нашому місті: ГО “Пласт”, “Легіон” та інші.

— На жаль, вічною проблемою, й не лише для молоді, є робота й житло. Як з цим у Хмельницькому?
— Щодо працевлаштування, чимало проектів готує міський центр зайнятості. Щороку інформують, що затребуваними, а отже високооплачуваними є виробничі професії, серед них слюсар, швачка, токар, електрик… Чимало підприємців готові брати молодих без досвіду роботи. На деяких підприємствах для молодих запроваджені спеціальні безкоштовні курси. В грудні завершується стажування кращих студентів хмельницьких вишів у міськраді. Сподіваємося, двоє з них працюватимуть у нашому управлінні.
Щодо житла, то молоді з цим дуже важко, адже після студентського гуртожитку, як правило, ніде дітися. Міська рада, управління молоді та спорту в рамках проекту молодіжного кредитування цьогоріч допомогли придбати житло в кредит двом молодим сімʼям, виплачуючи половину кредиту.

— Нині молодь міста вболіває за перемогу Хмельницького в конкурсі “Молодіжна столиця України”. Як вважаєте, у нас є шанси виграти наступного разу?
— А чому б ні, у нас стільки цікавих заходів, фестивалів! Минулого року вперше взяли участь у цьому проекті, тому цьогоріч досвідченіші, знаємо на яких досягненнях потрібно акцентувати. Для нас досягненням було й те, що на минулорічному конкурсі потрапили в десятку кращих молодіжних міст України з 42-х, які брали в ньому участь. Журі конкурсу “Молодіжна столиця України” вразили активність хмельницької молоді, плідна, відкрита співпраця з владою, особисто міським головою Олександром Симчишиним. Нам навіть присвоїли неформальне звання “Відкриття проекту “Молодіжна столиця України”.
Як показав форум молоді української діаспори, Хмельницький може належно приймати іноземних гостей, що передбачається після перемоги в цьому престижному конкурсі. Якщо виграємо, наступного року проекту присвячуватимемо більшість міських молодіжних заходів.

— Дякую за розмову, успіхів у гарних починаннях!

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *