Місто і влада

Наступ на сміття не припиняється

В Хмельницькому на замовлення Європейського Банку Реконструкції і Розвитку (ЄБРР) експерти британської компанії WSP впродовж минулого тижня робили додаткові дослідження якості повітря та води навколо та на самому сміттєзвалищі. Вони здійснювали моніторинг промислових газів, твердих частинок у повітрі, а також летючих органічних сполук.
Все це робиться задля того, щоб місто отримало фінансування на будівництво сміттєпереробного заводу.
“Це робиться, щоб оцінити сучасний стан сміттєзвалища. Аналізи підуть у звіт і звіт покаже, якою є ситуація наразі. Це дозволить зрозуміти, як ситуацію можна буде покращити в майбутньому, коли полігон накриють і він не буде випускати стільки сполук, скільки випускає в повітря”, — каже менеджер проекту “Розумне довкілля. Хмельницький” Іван Підопригора.
Усі результати будуть викладені у звіті. Він буде у публічному доступі.
“Після завершення всіх процедур банк оголосить 120-денний період коментарів для усіх, хто дотичний до проекту. Висловити пропозиції зможуть і хмельничани. Усі коментарі врахують у звітах і потім питання про фінансування винесуть на раду директорів ЄБРР у Лондоні”, — каже керівник проекту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук. Вартість усього проекту з будівництва сміттєпереробного заводу майже 30 мільйонів євро. Більша частина коштів вже обумовлена.
“У попередній угоді про кредитування зазначено 15 млн євро кредиту. Також місто має вже підтверджений грант саме на рекультивацію сміттєзвалища в розмірі 5 млн євро. Це безповоротні кошти, які будуть надані місту фондом Європейського союзу. На сьогодні звучить попередня сума 15 млн євро плюс 5 млн євро гранту. Тобто 10 млн євро будемо шукати дофінансування”, — пояснив Микола Ваврищук.
Видимі роботи на сміттєзвалищі планують розпочати вже з наступного року. А за найоптимістичними прогнозами, друга половина 2022 може стати вирішальною.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *