Місто і влада

Місто з бюджетом

У середу, 11 грудня відбулась 35-а сесія Хмельницької міської ради. Депутати розглянули майже 100 питань, які увійшли до порядку денного

Одним з найважливіших — бюджет на 2020 рік. Депутати ухвалили головний фінансовий документ міста одноголосним голосуванням. А відтак Хмельницький входить у новий рік практично повністю готовим, — зазначив журналістам міський голова Олександр Симчишин.
Попри це, — підкреслив він, —цей бюджет — найбідніший за усі, які були прийняті за останню каденцію.
Детально Олександр Симчишин зупинився на доходах, а вони за останні чотири роки значно зросли. Якщо до 2015 року місто мало 700 мільйонів власних доходів, то зараз це 2 мільярди 100 мільйонів гривень. Тобто втричі більше. Відбулось це за рахунок виведення з тіні робочих місць, збільшення заробітної плати та створення нових робочих місць. “Якщо, до прикладу, у 2015 році ми мали 78 тисяч офіційно працюючих, то у 2019-му — 93,5 тисяч. Маємо ріст й по пайовій участі, оперативному управлінні фінансами”, — наголосив міський голова. — Та попри суттєві доходи, значна їх частина вилучається до державного бюджету. Якщо у 2015 році за реверсною дотацією у міста забрали 10 мільйонів гривень, то у 2020-му заберуть до держбюджету понад 70 мільйонів. Крім цього, держава нав’язала нам ті функції, за які раніше відповідала і виконувала сама”, — підкреслив Олександр Симчишин.
Відтак з нового року міські бюджети перекриватимуть частину заробітної плати лікарям, вчителям, відшкодовуватимуть функціонування профтехосвіти, на їхні плечі ляжуть пільгові перевезення, а це означає, що врази зменшиться й бюджет розвитку міст. Лише на ремонти та будівництво Хмельницький у наступному році недоотримає 240 мільйонів. А відтак втримати такий темп будівництва соціальної сфери, який місто тримало впродовж чотирьох років, буде нелегко, — зазначив міський голова. Втім місто шукатиме резерви та можливості аби містяни цього не відчули. За словами Хмельницького міського голови, кошти бюджету розвитку, насамперед, витрачатимуть на об’єкти, спорудження яких вже почалося. 15 мільйонів гривень піде на Палац спорту, 10 мільйонів — на школу, що будують на вул. Залізняка у мікрорайоні Озерна, 8 мільйонів — на дитячий садочок у Лезневому. Окрім того, кошти підуть на добудову НВО №1, ЗОШ №8 та ліцею №17.
29 мільйонів гривень піде на капітальний та поточний ремонти прибудинкових територій, 50 мільйонів — на ремонт доріг суцільним методом. Ще понад 30 мільйонів витратять на капітальну реконструкцію шляхів. Більше 20 мільйонів передбачено на ремонт житлового фонду, а це ліфти, дахи, комунікації, дитячі та спортивні майданчики у дворах. Понад 30 мільйонів гривень виділять на підтримку комунальних підприємств: “Хмельницьктеплокомуненерго”, “Південно-Західні тепломережі”, “Хмельницькводоканал”.
На 10% очікується збільшення надбавки за престижність для освітян міста, після чого вона становитиме 30%. Зростуть і видатки на харчування. У дитячих садочках — на 3, у школах — на 2 гривні в день на одну дитину. Ще дві гривні на день додадуть для харчування пацієнтів місцевих медзакладів.
“У галузі охорони здоров’я залишають всі програми: МРТ, КТ, медикаментозний супровід пологів, кошти на цукровий діабет, онкологія — загалом понад 70 мільйонів гривень. Плюс 10,5 мільйони тільки на обладнання для проведення реформ вторинної ланки після першого квітня”, — зазначив міський голова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *