Сьогодення

Велика буря навколо маленького лапароскопа

У Хмельницькій міській лікарні планують реорганізувати відділення малоінвазивноі хірургії. А якщо точніше, то приєднати його до хіруріргічного відділення №1

Варто зазначити, що відділення, створене ще у 2012-му, досить відоме. Сюди навіть приіжджають оперуватися люди з інших областей. Однак нині, за словами Михайла Соболя, який виконує обов‘язки головного лікаря лікарні, утримувати таке відділення економічно недоцільно.
Михайло Григорович зауважує, що 17 років тому відділення малоінвазивноі хірургії створювалося через те, що не вистачало обладнання. Тому одна лапароскопічна стійка тоді об’єднала навколо себе і гінекологів, і ЛОРів, і травматологів, і хірургів. Однак, часи покращувалися. З‘явилася стійка у центральному операційному блоці, і там уже могли оперувати і гінекологи, і ЛОРи. А в січні цього року придбали сучасну лапароскопічну стійку і для травматологів. Відповідно оснащене й ЛОР-відділення.
Тому у відділенні малоінвазивноі хірургії нині роблять лише три види операцій: видаляють грижі, жовчні міхури й оперують варикозне розширення вен з допомогою лазера.
Але усі ці операції виконуються і в першій хірургії. І, приміром, у 2018 році у відділенні малоінвазивноі хірургії було прооперовано 109 гриж (у першій хірургії — 389), 122 жовчних міхури (у першій — 314), зроблено 541 операцію на венах (у першій — 123).
Ось і виходить, що в медичному закладі працюють паралельно два однозначних відділення. Але утримання 10-ліжкового відділення обходиться лікарні занадто дорого. Так, каже Михайло Григорович, за 2018-й і 11 місяців цього року витрачено 3 мільйони 115 тисяч гривень. І навіть благодійні внески хворих не рятують, адже складають лише мільйон 380 тисяч. І витрати над прибутком, все одно, переважають: дорівнюють мільйону 735 тисяч гривень. До того ж, у цьому відділенні на 10 хворих працює одна медсестра, і так само одна медсестра у першій хірургії, але на 20 хворих.
Але працівників ніхто не збирається звільняти. Хірургам буде запропоновано роботу у тій же першій хірургії. Медичні сестри можуть перейти працювати у реанімаційне відділення, взагалі, у лікарні дефіцит молодшого медичного персоналу.
У приміщенні відділення, яке звільниться, каже Михайло Соболь, планують відкрити реабілітаційний центр для інсультних хворих: “Такий центр діє у Лосятині Київської області, куди ми вже їздили. Хочемо і в нас зробити подібне, аби там могли відновлюватися хворі після інсульту, важких травм і, можливо (якщо вдасться), після інфарктів.
Реабілітація дуже важлива у процесі лікування інсультного хворого. Ось, приміром, хворий пролікувався у лікарні десять днів, його виписують, рідні забирають додому. І що? Хто вдома буде займатися реабілітацією? Хто навчатиме знову ложку тримати, ходити, розмовляти? Ось тому такий центр надто важливий і потрібний. Тим більше, що за рік у нас проліковується 700-800 пацієнтів після інсульту”.
Проти реорганізації виступає завідувач віділенням малоінвазивної хірургії Леонід Щерба: “Повідомлення про скорочення стало для нас усіх повною несподіванкою. Ось так просто дали повідомлення і все. Але чому з нами ніхто не говорив заздалегідь, не питав, що ми думаємо про долю відділення? Так, нам роботу пропонують. Але у першій хірургії працює 16 хірургів, чи є потреба ще у наших трьох? Нас звинувачують, що, мовляв, у нашому відділенні одна медсестра всього на 10 хворих. Але ж у нас ротація пацієнтів велика. Хворий у нас лежить у середньому чотири дні, а в першій хірургії — дев’ять з половиною”.
Леонід Щерба наводить цілий ряд математичних розрахунків і переконує, що потреби в приєднанні його відділення до хірургічного №1, немає. Втім, складається враження, що Леонід Щерба просто вболіває за свою посаду, адже відділення малоінвазивної хірургії завжди вважалось елітним.
Натомість хмельничани, які отримали від малоінвазійників неповну і навіть необ’єктивну інформацію, зареєстрували на сайті міськради електронну петицію, оскільки хвилюються, що відділення малоінвазивноі хірургії ліквідують.
Насамкінець подаємо точку зору начальника управління охорони здоров‘я Хмельницької міської ради Бориса Ткача: “Ми підтримуємо рішення керівництва міської лікарні. Звичайно, 17 років тому, коли була одна лапароскопічна стійка на всю лікарню, це було актуальним. Адже тоді на ній робили операції і хірурги, і гінекологи, і травматологи, і ЛОР-лікарі. А тепер усі ці відділення оснащені обладнанням у потрібній кількості. До того ж, аналогічні операції робляться і у відділенні малоінвазивноі хірургії, і у першому хірургічному.
Далі. У відділенні малоінвазивноі хірургії працює 16 чоловік, а хворих лише 10. Це абсолютно недоцільно. Більше того, ми кілька разів проводили перевірки у вечірній час і виявлялося, що більшість пацієнтів іде на ніч додому, а залишається лише двоє-троє людей. Ось таке навантаження на медсестринський пост!
І найголовніше. Не треба лякати хмельничан тим, що це ліквідація відділення. Я б назвав це створенням на базі першого відділення оновленої хірургії. Усі без винятку працівники будуть працевлаштовані на відповідні посади, які є в штатному розписі. Але необхідно пройти процедуру скорочення, бо посади їхні скорочуються.
Лікарня нині є комунальним неприбутковим підприємством, яке фінансуватиметься Національною службою здоров’я, тож утримувати таке відділення нерентабельно.
У приміщенні ж відділення плануємо створити відновне відділення для хворих з неврологічними порушеннями — це захворювання центральної і периферичної нервової системи, захворювання головного та спинного мозку, а також кардіологічних та травматологічних хворих. Сподіваємося, воно працюватиме ефективно”.
Ось таку бурю через викривлену інформацію викликало рішення про реорганізацію відділення малоінвазивної хірургії у Хмельницькій міській лікарні. А відтак хвилюватися хмельничанам немає чого — хірургічні операції малоінвазивним методом й надалі будуть виконуватись якісно і усім, хто потребує такого оперативного лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *