Культура

Суцвіття музики двох континентів

Здавалося б, у музиці всього сім нот, а як по-різному звучить їх поєднання в різних куточках світу. За музикою на слух можна вгадати її походження, авторство. Водночас музика різних країн, стилів переплітається, народжуючи нові музичні шедеври.
Аби відчути особливості музики країн двох далеких континентів, 27 листопада в обласній філармонії відбувся концерт муніципального камерного хору під керівництвом Ігоря Цмура “Музичні паралелі: Америка-Україна”. Ініціаторами свята музики стало міське управління культури та туризму.
Перше відділення концерту присвячувалося творчості молодого американського композитора і диригента Еріка Вітакера, відомий світові, як творець першого віртуального хору. В рамках цього проєкту вокалісти з різних країн світу обʼєдналися співом за допомогою відеозвʼязку. Згодом, відібравши 32 кращих вокалістів, Ерік Вітакер створив хоровий колектив, який нині гастролює світом.
Кілька творів цього колективу виконали й хмельницькі хористи. Цікавим експериментом звучання хорової музики хмельницького колективу стало те, що хор співав не тільки на сцені. Вокалісти колом обступили слухачів і музика, здавалося, пронизувала наскрізь.
Такі експерименти з хором робив й Ерік Вітакер, який за свою неординарну творчість навіть став володарем Греммі.
У відповідь на витонченість американської музики, хмельничани поринули в вир колоритних українських мелодій заслуженої діячки мистецтв України, члена національних музичних спілок і нашої землячки Ірини Алексійчук. Вона випускниця нашого музичного училища імені Заремби та Київської Національної музичної академії.
Друге відділення концерту розпочалося з “Коляди”. Це авторська обробка української народної пісні, написана Іриною Алексійчук спеціально для хмельницького хору. Далі звучали два твори — “Псалом” і “Голос Господа” та композиція “Свят, свят, свят, Господь Саваоф”.
“Якщо перші два звучали як молитва, то останній — сповнений оптимістичних нот про радість людського буття”, — каже композиторка.
Хмельничани почули й авторські обробки балканських пісень та кантату на духовні тексти на санскриті.
“Піснями, якими оспівували народження Всевишнього в Україні, світовими народними мотивами у власній інтерпретації, землякам світла, любові та усіх гараздів. Ходіть на такі концерти, підтримуйте мистецтво, в ньому — глибина віків!, — звернулася до хмельничан Ірина Алексійчук. — Тим більше, що в Хмельницькому є такий потужний муніципальний камерний хор під керівництвом Ігора Цмура”.

Світлана Вишневська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *