Новини

Про важливе…

У рамках проекту “Жива книга”, ініційованого Хмельницькою міською радою, вчителі загальноосвітніх шкіл Хмельницького спілкувалися з українською письменницею, педагогом і громадською діячкою Ларисою Ніцой.

Як прищепити любов до читання не лише українським дітям, а й дорослим — тема розмови, яка відбулася між освітянами міста та авторкою відомих книжок для дітей Ларисою Ніцой у Хмельницькій міськраді. Відповідь на це питання доволі проста, — вважає письменниця. — Варто лише, щоб дорослі не лінувалися читати своїм дітям. Також важливо, читаючи, обговорювати з дітьми ситуації, описані у книзі, тим самим формуючи альтернативне мислення та здатність аналізувати.
“Загалом в європейських читацьких рейтингах Україна знаходиться на нижніх щаблях і це дуже сумно, адже країна, яка читає, успішна у всіх інших сферах”, — підкреслила Лариса Ніцой.
Також пані Лариса розповіла, що під час зустрічей із дітьми зацікавлює їх тим, що детально розповідає про усі етапи створення книги. Слухаючи такі розповіді, у дітей з’являється бажання прочитати книгу. Якщо ж дитина має бажання вибрати і придбати книгу самостійно — це варто лише вітати, — переконана Ніцой. Адже є велика вірогідність, що цей процес обов’язково увійде у звичку.
Окремо присутні зупинилися на польському досвіді патріотичного виховання, проаналізували катехизм польської дитини та ознайомилися із декалогом української дитини.
“Українці є гіпертолерантними і надзвичайно довірливими. Це наша ментальність, інші країни такими не є, і нам треба про це говорити дітям. Навчати як поважати себе, свою державу”, — зазначила пані Лариса. Детально письменниця зупинилися на понятті “мовного імунітету”, який має три складові: оточувати себе україномовним продуктом, не переходити на мову співрозмовника та заохочувати оточуючих спілкуватися українською.
“Це дуже нелегко, бо століттями наш “мовний імунітет” знищували, але нам потрібно його відновлювати”, — підкреслила письменниця.
Також Лариса Ніцой презентувала свої книги та показала як за простими історіями можна навчатися основним життєвим принципам.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *