Новини

“В переможеній Німеччині”

Підручники історії свідчать про тиранію німецьких окупантів під час Другої Світової війни. Беззаперечних фактів про нелюдські знущання фашистів на завойованих в боях територіях, зокрема українських, пребагато, вони жахають. І те, що гітлерівці — назавжди увійшли в історію світу катами-окупантами константа.
Але, за згадками очевидців не менш жорстокими були й сталінські війська. Саме цій темі присвячується книга представниці української діаспори в Канаді Любові Василів-Базюк “В переможеній Німеччині”, яку доповнив історичними свідченнями та укомплектував подільський історик Патро Слободянюк.
Презентація видання відбулася 28 листопада в гуманітарно-педагогічній академії за участі істориків, журналістів, письменників та педагогів.
В книгу увійшли спогади рядового радянського офіцера, який став свідком трагічних подій воєнного лихоліття на окупованих Червоною армією німецьких територіях на завершальному етапі Другої Світової війни. У книзі подається й інформаційно-фактологічний опис тогочасної ситуації в Німеччині й СРСР.
Рукописи солдата Любові Василів-Базюк передала приятелька з української класичної гімназії Холмщини Зіна Кулак-Семенюк. Письменниця одразу загорілася бажанням їх видати.
У 2003 році Любов Василів-Базилюк вперше надіслала свої книги до обласного державного архіву. Саме тоді й зав’язалася її дружба та творча співпраця з Петром Слободянюком. Він писав рецензії на її твори, знайомив з ними обласний осередок Національної спілки письменників України, громаду, а згодом на прохання авторки видав. Книга вийшла тиражем в 1000 примірників у співавторстві канадки та українця.
У спогадах герой книги розповідає про людиноненависницьку політику двох тоталітарних режимів на чолі з Гітлером і Сталіном в боротьбі за світове панування. Подаються факти злочинності радянської влади, зокрема в переможеній Німеччині. Письменниця засуджує забудькуватість українського народу, зокрема про діяння ОУН УПА, бій під Крутами. Осмислює Революцію гідності, події на Донбасі. Закликає до відродження української мови та церкви, утвердження національної самосвідомості українців.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *