Місто і влада

Впливай на бюджет

Бюджет участі або громадський бюджет — явище не нове й понад два десятиліття практикується у різних містах світу. Вперше його впровадили у бразильському Порту-Алегрі, де на момент початку реформи процвітала корупція, була велика соціальна нерівність, але разом з тим почали формуватися міські спільноти. Починаючи з 1989 року у цьому місті близько 50000 людей беруть участь у вирішенні розподілу 20% річного міського бюджету. З того часу понад 1500 міст по всьому світу впровадили цю систему розподілу коштів, згідно з даними проекту Бюджету участі.
У Хмельницькому бюджет участі вперше запущений у 2016 році. Тобто відтоді відбувається трансформація процесу управління й розподілу бюджетних коштів. Це означає, що не чиновники, а самі містяни пропонують куди найефективніше спрямувати частину бюджетних грошей. Не менш важливо, що цей процес прозорий і відкритий, оскільки переможців визначає громада шляхом голосування в онлайн режимі. Так само відкриті і прозорі усі етапи: визначається сума, яка буде виділена на проекти партисипаративного бюджету, потім хмельничани формують ідеї, куди б ці гроші вкласти. Після цього надсилають свої пропозиції на платформу громадського бюджету. Далі відбувається відбір, а потім — відкрите голосування й визначення ідей переможців, які зібрали найбільшу підтримку. При цьому голосувати можуть лише містяни, які зареєстровані в Хмельницькому. Для тих людей, які не мають вдома комп’ютерів, або не вміють ними користуватися, у місті визначили місце-ЦНАП, де спеціально навчені працівники допомагали налагодити процес.
Цього року комісія допустила до голосування 29 проектів, які відповідають вимогам Положення про бюджетування за участю громадськості (Бюджет участі) міста Хмельницького, затвердженого рішенням міської ради. Голосування тривало з 7 до 21 листопада. В голосуванні взяли участь понад дев’ять тисяч мешканців міста. За рішенням комісії з 29 проектів Бюджету участі перемогу здобули 23 проєкти.
“Це проєкти, які за підсумками голосування стали лідерами у межах обсягу коштів, передбачених на певну галузь. І також розподілено, за рішенням Комісії, залишок коштів на проєкти, які також набрали більшу кількість голосів після голосування, у розрізі кожної галузі. Ці проєкти будуть підтримані і профінансовані у 2020 році, — зазначив заступник міського голови, голова Комісії з питань Бюджету участі Володимир Гончарук. — Це рекордна кількість проектів за роки існування громадських ініціатив, оскільки сума Бюджету участі становить три млн грн на противагу двом млн грн у 2019 році. Власне, за рахунок збільшення коштів громадського бюджету ми вийшли на рекордну кількість проектів. Хочемо, щоб мешканці у майбутньому були активнішими, подавали більше проєктів”.
Перелік громадських проєктів-переможців, які будуть реалізовуватися у 2020 році, в рамках Програми бюджетування за участю громадськості (Бюджет участі) міста Хмельницького на 2020-2022 роки читайте на 12 сторінці.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *