Культура

Лариса Ніцой: Українська книжка як бренд

У рамках проєкту “Жива книга”, ініційованого міською радою, у Хмельницький завітала українська письменниця Лариса Ніцой

Нація сильна, коли змалку вчиться думати й аналізувати, а сприяє цьому читання книжок.
У книжкових крамницях — різноманіття книг, але нині модно купувати саме вітчизняну літературу.
Серед наймолодших читайликів популярною стає дитяча письменниця Лариса Ніцой. Її книга “Незламні мураші”, написана під враженням Революції гідності, вже стала хітом. Родзинка Лариси Ніцой саме в актуальності тем та їх влучній подачі, зрозумілій дітям і цікавій навіть дорослим.
Протягом тижня письменниця зустрічалася з учнями, педагогами та батьками. Це — продовження реалізації авторських проектів Лариси Ніцой, як-от щорічний круглий стіл “Книга на захист дитячої душі”. Вона також є ініціатором святкування в Україні Всесвітнього дня письменника, організатором всеукраїнського руху “Дорослі читають дітям”, акції “Прочитай мені, татку!”, першого письменницького флешмобу в Україні “Читаємо дітям”, автором серії уроків для загальноосвітніх шкіл “Бібліотечний урок веде письменник”.
Письменниця, педагог та громадська діячка провела низку тренінгів для батьків “Як повернути дітям любов до читання”. Найголовніша її теза: ставитися до читання, як до… морозива. Коли батьки запитують, чи їхнє чадо куштувало смаколик, інтонація в них позитивна, весела. Так і про книжку слід з дитиною говорити, як про щось дуже цікаве й бажане. Батькам потрібно читати виразно, з правильною інтонацією, щоб дитину захопив сюжет.
Як стверджує Лариса Ніцой, нині українська книжка стає брендом і трендом. Сучасні видавці вже змагаються за популярних вітчизняних письменників, а тому автори намагаються випустити в світ якісні, змістовні твори.
“Теми своїх книжок, — стверджує письменниця, — беру з життя, тому вони актуальні, живі. Наприклад, книгу для дітей “Автомобільчик” написала, коли на київських автостоянках масово почали псувати автомобілі, шкрябаючи цвяхом. Задумалася, що було б добре нагадати підліткам, як багато треба, щоб автомобіль чи будь-яка інша річ зʼявилися на світ, як важко щось виготовити, а як легко це зіпсувати. Так і народилася книжка. А “Страшне страховисько” написала, коли відпочивала на природі за Києвом. Мене жахнули гори сміття, залишеного несумлінними відпочивальниками після себе. Цій темі й присвятила свій твір”.
Нині “Страшне страховисько” Лариси Ніцой входить до шкільної програми. Задля цього довелось боротися, щоб твір увійшов до читанки весь, бо тема дуже важлива.
Письменниця та педагог радила батькам купувати й гарно ілюстровану книжку. Урок на тему правильної ілюстрації книг Лариса Ніцой провела й для хмельницьких школярів, які почули чимало цікавого.
Лариса Ніцой уже не вперше в Хмельницькому. Нагадаємо, що саме в нас встановлено рекорд України: 15 тисяч хмельницьких школярів під час флешмобу читали її книгу “Незламні мураші”.
“Дуже приємно спілкуватися з хмельницькими школярами, захоплює їх патріотичність, діти свідомі, ерудовані”, — ділиться враженнями письменниця.
Лариса Ніцой охоче відповідала на запитання дітей та дорослих, роздавала автографи.
Авторка провела майстер-клас і для педагогів-філологів гуманітарно-педагогічної академії.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *