Політика

“Слуги народу” зазіхнули на місцеві бюджети

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за скасування пайових внесків у розвиток інфраструктури міст (законопроект №1059 від 29.08.2019 р.). Шість із семи мажоритарників підтримали цей законопроект, який президент вніс як першочерговий.

У разі прийняття цього закону місцеві бюджети втратять потужне джерело надходжень, що суперечить основним постулатам децентралізації. Серед іншого: пояснювальна записка до законопроекту не містить належного фінансово-економічного обґрунтовування (обов’язкова вимога!); не передбачені відповідні компенсатори втрат бюджету внаслідок рішень державної влади (норма Конституції!); під загрозою реалізація важливих для територіальних громад інфраструктурних проектів; виведення в “тінь” коштів, які можуть бути спрямовані на розвиток громад.
Аргумент щодо корупційності цього податку не відповідає дійсності. Навпаки, чітке закріплення в законодавстві відповідає принципу прозорості відносин між бізнесом і владою. Пайова участь у розвитку інфраструктури — це фактично соціальна функція забудовників як представників бізнесу, що є загальноприйнятою практикою в розвинених країнах.
Відтак вважаю ухвалення цього закону неприпустимим і таким, що обмежує можливості розвитку громад України. Тому звертаюся до народних депутатів, у тому числі представників Хмельниччини, не підтримувати законопроект №1059 “Щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні”, назва якого не відповідає змісту положень законопроекту.

Анна Мунько, науковець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *