На варті

На порозі осінній призов

До війська підуть 600 юнаків з Хмельниччини

В Україні вже через кілька тижнів (1 жовтня) почнеться призов на строкову службу в Збройні Сили України, Нацгвардію та інші силові структури. За інформацією Хмельницького обласного військового комісаріату повістки отримають хлопці віком від 20 до 27 років. Юнаки, яким виповнилося 18-19 років, також можуть служити в армії, але на добровільній основі. Для солдатів служба триватиме 18 місяців, а для тих, хто має вищу освіту, — 12. Цю інформацію підтвердили в Генеральному штабі ЗСУ.

Цього разу з обласного військового комісаріату до війська відправлять майже 600 юнаків. З них більше половини, а це 370 призовників, будуть проходити службу в ЗСУ, 170 — у Національній гвардії України, 25 — у Державній прикордонній службі та стільки ж у частинах Державної служби спеціального транспорту. Хто і у яких конкретно родах військ — визначатимуть під час призовної комісії. При цьому враховуватимуть особисті якості призовника, завдання, покладені на військкомат, і бажання самого призовника. За екстериторіальним принципом військовослужбовець не зможе проходити службу на території області, з якої був призваний.
На відтермінування від служби мають право ті, хто має непрацездатну матір, батька або іншого родича, має дитину віком до трьох років, самостійно виховує дитину, має двох і більше дітей, має вагітну дружину або дружину-інваліда, або є сиротою. Також має право отримати відтермінування той, хто має тимчасові проблеми зі здоров’ям, якщо брат служить у цей же час в армії, хто молодший 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою, вчителі, медики, священики, поліцейські, а також підозрювані у кримінальних злочинах.
За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі до трьох років. Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф від 85 до 119 гривень. За повторне порушення — від 170 до 255 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *