Місто і влада

Замість котлети — болоньєзе, замість зразів — бургер та нагетси

В Хмельницькому змінюють меню в шкільних їдальнях

Мабуть, кожному з дорослих не раз доводилося спостерігали картину в шкільній їдальні, коли вчитель просто благає дітей з’їсти за обідом хоча б котлету, але все одно тарілки залишалися з їжею. Її збирали у відра, а потім викидали. Одна з причин — їжа не смачна. І тут важко не погодитись з дітьми: бліда каша, тертий буряк, гороховий суп чи сіра підливка на гречці викликає відразу, і аж ніяк не збуджує апетит навіть у дорослого. Відтак чимало дітей на перервах бігають до кіосків та купують сухарики, чіпси, суху “Мівіну”, солодку газовану воду — все, що шкодить здоров’ю.
Та якщо глибше зануритись у проблему шкільного харчування, то смак обіду не завжди залежав від професійних якостей кухаря. Адже в школах за зразок харчування був список страв, складений і затверджений понад 70 років тому. Окрім того, що страви недосолювали, не можна було й використовувати приправи, навіть корисні.
З нового навчального року меню у шкільних їдальнях змінилося. Замість котлети — болоньєзе, замість зразів — бургер та нагетси. Окрім звичних страв, на кшталт салату з буряка, тушкованої курки та борщу, тут є салат “Табуле”, кебаб, суп авголемоне, а в гарнірах з товченою картоплею — моркв’яне пюре з імбиром, полента і ньокі. Серед десертів — бланманже і пудинг. В окремому розділі півтора десятка соусів.
Альтернатива з’явилась після того, як відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розробив збірник страв “Cult food”. До збірника увійшла понад сотня різних рецептів. Деякі з них є покращеними версіями старих страв, але використання імбиру, куркуми, м’яти та кориці змінило не лише смак цих страв, а й вигляд. За таким принципом звичайні котлети перетворюються на курячі нагетси, які з задоволенням їдять діти. Тобто кухар-новатор зумів довести на практиці, що за такі ж гроші з використанням простих і звичних для нас продуктів можна приготувати безліч нових страв, причому значно смачніших і корисніших.
Оскільки наше місто вже звикло йти в ногу з часом, міська рада підтримала цю ініціативу, а міський голова Олександр Симчишин навіть мав зустріч з кухарем-новатором, аби взяти його ідею на озброєння.
“Ми зрозуміли, якщо зберігати старе меню, то навіть звільняючи працівників шкільної кухні чи піднімаючи їм заробітну плату, або підвищуючи ціну обіду, ми все одно не зможемо змінити смак шкільної їжі. Коли з’явився збірник Євгена Клопотенка, почали його вивчати, знайшли контакти і вже в серпні на особистій зустрічі ми домовились, що з 1 вересня тестуватимемо нове меню в школах і, якщо воно приживеться, то запровадимо його в усіх навчальних закладах міста”, — каже міський голова.
Першими дегустаторами нових страв у шкільній їдальні стали вихованці початкової школи НВК №31. Шеф-кухар навчального закладу Ольга Гура каже, в шкільному меню вже більше десятки нових страв. Наприклад, вітамінний плов із сухофруктами, запіканка з макаронів із сиром, равіолі та рис “Паелья”. За словами Ольги Гури на смакові якості вплинула також можливість застосування таких спецій, як прованські трави, кориця, лимонний сік, а також соус бешамель власного приготування.
“Хоч часу минуло зовсім мало, атмосфера у шкільній їдальні змінилася”, — каже директор НВК №31 Алла Войталюк. Страви мають не лише апетитний вигляд, а й набагато смачніші і дітям це подобається.
“До прикладу, якщо раніше санстанція не дозволяла обсмажувати курячу грудинку в клярі, то зараз це можна. І діти такі нагетси їдять із задоволенням. А ще їм подобаються бургери і паста замість звичної локшини”, — каже директорка.
За новим меню готують обіди й у новозбудованому дитячому садку “Кобзарик”. Найближчим часом нові рецепти використовуватимуть у СЗОШ №№30, 4 та НВО №1. А вже з жовтня міська влада планує замінити старе меню на нове у всіх навчальних закладах міста. Задля цього закуповується нове обладнання, зокрема триває процес оновлення обладнання для шкільних харчоблоків, оскільки в багатьох навчальних закладах воно застаріле.
До слова, страви зі збірника рецептів Євгена Клопотенка були перевірені у спеціальних лабораторіях, де підтвердили безпеку та користь для дітей шкільного віку. Завдяки чому він отримав схвалення від Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. А ще у хмельницьких школах з’явились посади шеф-кухаря та помічника кухаря. Таке рішення ухвалили депутати на засіданні сесії міськради. За словами Олександра Симчишина, нововведення вирішили запровадити для підняття зарплати кухарям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *