Мовою здоров'я

Щоб було зручно і лікарям, і пацієнтам

Віднедавна амбулаторія загальної практики сімейної медицини №12 має окреме приміщення. Тепер вона розташовується на вулиці Подільській, 171/1, де раніше працювала дитяча стоматологія. Остання ж переїхала на вулицю Разіна, 1 ― у міську дитячу поліклініку.
За словами завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини №12 Ірини Райчук, донедавна медики приймали пацієнтів у міській поліклініці №1 поряд із фахівцями ще трьох амбулаторій, відтак місця на всіх бракувало. Зараз у новому приміщенні їм значно просторіше. На 170 метрах квадратних розмістилися кабінети чотирьох сімейних лікарів та двох педіатрів. Також тут є реєстратура, процедурна, кімната матері і дитини, службові та адміністративні приміщення.
Міська рада надала амбулаторії приміщення у користування. Тим часом Національна служба здоров᾽я України профінансувала проведення ремонту й придбання більшості меблів та обладнання. Витрати сягнули майже 400 тисяч гривень. Загалом амбулаторія розрахована на 10 тисяч пацієнтів.
Близько півтори тисячі відвідувачів у середньому припадає на одного сімейного лікаря та до 900 дітей ― на педіатра. У будні амбулаторія №12 працюватиме з 8.00 до 19.00, а в суботу ― за скороченим графіком до 14.00.
“Відвідувачі амбулаторії можуть отримати консультації у сімейного лікаря та педіатра, перевірити гостроту зору, отримати ін᾽єкції за призначенням лікаря та щеплення, виміряти рівень цукру в крові, зробити електрокардіограму, а також швидкі тести на гепатити, вагітність тощо”, ― розповідає Ірина Райчук.
У подальшому тут також планують організувати забір аналізів.
Медики кажуть, що переважна більшість клієнтів мешкає поблизу залізничного вокзалу, однак амбулаторію можуть відвідувати також мешканці інших мікрорайонів. Адже за новою реформою кожен пацієнт може вільно обирати собі лікаря.
Наталія Шуляк прийшла до свого лікаря із чотирирічним сином Назаром.
“Ми проживаємо в Раковому, але до сімейного лікаря їздимо сюди. Під наглядом цього медика перебуваємо вже давно, підписали з ним декларацію і від нього ж довідалися про переїзд амбулаторії у нове приміщення. Тут дуже гарно та затишно. У черзі не стоїмо, бо прийшли за попереднім записом”, ― ділиться жінка.
За словами начальника управління охорони здоров᾽я міської ради Бориса Ткача, амбулаторія загальної практики сімейної медицини №12 — одна із 23 подібних, створених раніше.
“У будівлі міської поліклініки №1 є ще три амбулаторії. Дві з них розташовуватимуться там і надалі, для ще однієї підшуковуємо належне приміщення. До кінця року, окрім існуючих 23 амбулаторій, плануємо відкрити ще дві нові: на вулиці Кам᾽янецькій, 99 і на території “Зеленого кварталу”, що на вулиці Трудовій”, ― каже Борис Ткач.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *