Офіційно

Оформити пенсію онлайн

пропонують в управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, де 28 серпня презентували роботу нового сервісу — Е-пенсія. Фахівці пояснювали, як скористатися новим сервісом через Інтернет-мережу

Відтепер, щоб подати документи на призначення пенсії, не обов’язково відвідувати установу Пенсійного фонду особисто. Заяву можна подати через веб-портал електронних послуг відомства. Відповідний сервіс — Е-пенсія запрацював 9 серпня цього року.
За словами начальника ПФУ в Хмельницькій області Ольги Заярнюк, щомісяця за призначенням пенсії в області звертається до двох тисяч осіб. Впровадження такої системи, на думку керівника обласного управління, спростить взаємодію громадян з Фондом, зменшить витрати часу на оформлення пенсії. Процедура подачі документів для призначення пенсії онлайн займає 10-15 хвилин. Для подачі документів потрібно зареєструватися на сайті електронних послуг Пенсійного фонду за посиланнямportal.pfu.gov.ua. Ця операція на порталі здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (ЕЦП). Його отримують в органах ПФУ.
Зауважимо, що в Пенсійному фонді, як і раніше, можна оформити заяву про призначення пенсії в штатному режимі. Тобто особисто подати заяву в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду, який знаходиться найближче до вашого дому.
Якщо вписати єдиний цифровий підпис і зареєструватися на сайті вдалося, серед переліку послуг слід обрати пункт “Заява на призначення пенсії” і натиснути на неї. Потім потрібно заповнити анкету, страхові дані, документи і контакти. Для розділу “Документи” знадобляться скани паперових оригіналів паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного коду і трудової книжки (можна зняти на смартфон). У заяві вказується спосіб отримання майбутньої пенсії (поштове відділення чи банк). Якщо ви обрали банк, то потрібно вказати його відділення і номер рахунку. Крім того, слід надати контактний телефон і адресу електронної пошти). При заповненні заявки система формує її автоматично і підказує, як і де виправити помилки, якщо вони з’явилися. Після ухвалення рішення про призначення пенсії одержувачу все ж доведеться прийти в Пенсійний фонд за посвідченням. Про те, що настав час такого візиту, вам повідомлять електронною поштою або смс. Час очікування розгляду заяви — 10 днів, сервіс є безкоштовним. Наступним кроком розробників є запуск мобільного додатку Е-пенсія, аби подати документи було ще простіше. У додатку можна буде отримати інформацію про свій заробіток, страховий стаж, про те, на якому етапі розгляду перебувають звернення тощо.
Передбачається, що до 2024 року 90% всіх держпослуг переведуть в онлайн-режим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *