Місто і влада

Міський годинник отримає шанс стати унікальним

Наприкінці серпня на оглядовій вежі кінотеатру “Планета” змонтували ще один циферблат. Головний годинник міста розташований на пам᾽ятці архітектури місцевого значення — колишній будівлі пожежного депо. Раніше часомір мав лише один циферблат від вулиці Подільської. Тепер їх уже два. Ще один з᾽явився від вулиці Соборної.
За словами начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Василя Новачка, додатковий циферблат — це подарунок від годинникаря, який виготовив механізм нового часоміра.

У травні минулого року комунальники зупинили годинник, бо він перестав показувати точний час.
На замовлення міської ради за 200 тисяч гривень знаний годинникар зі Львова Олексій Бурнаєв виготовив новий електронно-механічний годинник та циферблат до нього. Годинник встановили на оглядовій вежі ще в грудні минулого року.
На думку Олексія Бурнаєва, який також є членом комітету підтримки Європейської асоціації вежових годинників, було би краще, щоб годинник мав ще один циферблат. Його майстер пообіцяв встановити за власний кошт. І нещодавно виконав обіцянку.
“З одним циферблатом годинник естетично виглядав не завершеним. З боку вулиці Соборної на вежі було місце, де механізм також мав вихід на зовні, тому було вирішено змонтувати ще одну годинникову панель”, — розповідає Олексій Бурнаєв.
Обидва циферблати годинника працюють від однієї системи керування та однієї супутникової антени GPS. На новий годинник виробник дав п’ять років гарантії. Він не тільки показує час, але озвучує його мелодією та вистукуванням. Однак уже незабаром міський часомір може набути унікальної риси, яка суттєво відрізнятиме його від інших вежових годинників в Україні. До кінця року на оглядовій терасі вежі змонтують механічну фігуру сурмача. Таким чином хмельницький годинник має шанс уподібнитися до Празьких курантів.
“Маємо намір встановити жакемара. Металева фігурка чоловіка з᾽являтиметься над годинником на оглядовому майданчику вежі. Звуком із сурми він сповіщатиме про настання окремих годин. Сурмача заввишки 1,8 метра можна буде побачити з вулиці”, — каже Василь Новачок.
Сурмач гратиме мелодію “Проскурівського вальсу”. За словами Олексія Бурнаєва, механізм можна буде запрограмувати на окремі години та різну кількість звучань у будні та вихідні.
Як пояснили в управлінні житлово-комунального господарства міської ради, годинникову фігурку встановлять на умовах співфінансування — порівну по 150 тисяч гривень з міського та обласного бюджетів. Також до реалізації проекту долучиться обласна фірма “Кіновідеопрокат”, яка розташовується в цій історичній будівлі.
“Кілька років тому студент Хмельницького музичного училища грав на терасі вежі мелодію “Проскурівського вальсу”. Музикант подобався хмельничанам, але на вежу він виходив на досить нетривалий час. Тим часом у Львові та Чернівцях живі сурмачі стали гарною традицією для своїх міст. Ідея про музиканта на вежі відродилася тоді, коли виникло питання про встановлення нового годинника. Наразі маємо новий часомір, незабаром з’явиться жакемар, але сама вежа також потребує ремонту. Сподіваюся, що в обласній раді таки віднайдуть кошти, щоб об’єкт культурної спадщини набув сучасного вигляду”, — каже директор обласної фірми “Кіновідеопрокат” Андрій Олесь.

Олег Бортник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *