Освіта

Фонтан освітніх ідей

За кілька днів до початку нового навчального року освітяни міста зустрілися, щоб продемонструвати свої надбання, обмінятися досвідом та дізнатися про нові методики. Департамент освіти та науки міської ради організовує “Фабрику освітніх ідей” уже третій рік поспіль. На відміну від попередніх, цього разу захід був значно масштабніший.

Поблизу фонтанів у парку імені Тараса Шевченка освітяни з-понад 50 закладів міста розгорнули презентаційні локації.

Серед учасників цьогорічної “Фабрики ідей” представники закладів професійно-технічної, середньої, дошкільної та позашкільної освіти. До заходу долучилися викладачі спортивних гуртків, приватних закладів освіти, а також працівники міського центру зайнятості. Приємно, що з року в рік “Фабрика” набуває усе більшої популярності. Захід став джерелом натхнення для освітян напередодні нового навчального року. Більшість учасників починають готуватися до нього заздалегідь, щоб якнайкраще продемонструвати свої здобутки. Зокрема цього року особливо активно проявив себе колегіум імені Володимира Козубняка”, ― каже заступник директора департаменту освіти та науки міської ради Світлана Губай.

На відміну від інших, колегіум розмістив у парку одразу 14 локацій. За словами заступника директора Тетяни Торговецької, цього року в колегіумі вирішили презентувати заклад не за кафедрами, а за здобутками й надбаннями кращих педагогів.

Згідно з новітніми дослідженнями, людина має дев᾽ять типів інтелекту. На кожній із локацій учителі за допомогою лайфхаків демонструють власні підходи до комплексного розвитку всіх типів інтелектів у дітей. Усі локації об᾽єднані однією ідеєю. Вони демонструють шлях сучасного учня від початкової школи до старших класів. Одна із перших ― алегорична. Тут маємо сходинки, якими підіймаються школярі через терни до зірок. Поруч ― дерево з ліхтариками. Вони символізують знання, які має запалити учитель”, ― розповідає Тетяна Торговецька.

Окрім основної діяльності, учитель біології колегіуму ім. В.Козубняка Валентин Говорун ще й краєзнавець, письменник та поет.

Учитель ― всебічно розвинена людина, яка впродовж життя не тільки навчає когось, але й самовдосконалюється. Те, що мої книги є у бібліотеках усіх рівнів — від національної до шкільної, свідчить про внесок в освітню галузь та надихає на чергові дослідження”, ― каже Валентин Говорун.

За словами учителя фізики Оксани Демешко, в основі її предмета — експериментальне дослідження, тому на “Фабриці освітніх ідей” вона демонструє, як урізноманітнити уроки цікавинками.

Діти краще запам᾽ятовують закони фізики, коли самі їх досліджують. Це дає їм комплексне розуміння світу навколо себе. На нашій локації діти власноруч можуть експериментувати з тепловими явищами, механікою та оптикою”, ― пояснює вчителька.

Біля місця розташування педагогів СЗОШ №7 — юрба дітей, ще б пак, адже тут відбуваються перегони… тарганів.

Учителі демонструють дітям, як виготовити чотири майстерки, у тому числі антистресову кульку з пшона та влаштувати з друзями перегони тарганів. Комах діти виготовляють власноруч з паперу. Загалом “Фабрика освітніх ідей” дозволяє педагогам переймати кращий досвід одне в одного”, ― наголошує заступник директора СЗОШ №7 Валентина Козьмін.

Вихователі ДНЗ №54 навчають, як раціонально використовувати різні матеріали.

Презентуємо вироби наших педагогів, вихованців та їхніх батьків. Діти цінують іграшки, зроблені власноруч, і залюбки ними бавляться. Педагоги показують, як із підручних матеріалів виготовити різноманітні цікаві речі і водночас економно використовувати ресурси. Вправи з дрібної моторики розвивають у дітей дошкільного віку пам᾽ять, увагу та мислення”, ― каже завідувач ДНЗ №54 Ольга Більська.

Батько 9-річної Ганни Віталій Казіміров каже, що його донька, прогулюючись парком, намагалася не оминути жодної цікавинки, і тепер проводитиме майстер-класи вдома.

Мені дуже сподобалися перегони тарганів. А ще я малювала малюнки кавою”, ― розповідає дівчинка.

Як використовувати замість фарб каву демонстрували вчителі НВК №7.

Про цю методику дізналася з одного фахового журналу. Потім відшукала в Інтернеті майстер-клас, а далі почала випробовувати її разом зі своїми учнями”, ― розповідає вчитель зарубіжної літератури та мистецтва НВК №7 Ольга Біла.

Леся Вознюк прийшла на “Фабрику освітніх ідей” разом із десятирічним сином Олександром.

Сину сподобалося робити гаманці з шкірзамінника та грати у шахи. Він уже переміг в одній партії, але хоче спробувати свої сили вдруге. Завдяки заходу я також побачила багато цікавого, про що раніше тільки чула. Сучасний підхід до навчання та розвитку дітей відрізняється від того, який був раніше. Креативні методики спонукають їх розвитися творчо. Сподіваюся, що набуті вміння та знання дозволять нашим дітям знайти свій шлях у дорослому житті”, ― каже жінка.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *