Місто і влада

Міжнародний діалог

У Хмельницькому завершився Форум української молоді  діаспори

Нині в різних країнах мешкає майже 20 мільйонів представників української діаспори, левова частка з них — молодь. Живучи за кордоном, вони об’єднуються заради збереження своєї національної ідентичності. Для цього існують різні міжнародні організації. Одна з них — Свiтoвий конгрес украïнських молoдiжних органiзацiй (СКУМО).Саме за його підтримки в Україні вже дев’ять років поспіль проходять форуми української молоді діаспори. І якщо раніше вони відбувались лише у містах-мільйонниках, то цього року 40 молодих лідерів з 21 країни світу приймав Хмельницький.
Така честь випала нашому місту завдяки позитивному іміджу на світовій арені та лідерству в рейтингу інвестиційної публічності. Доказом цього є дві почесні нагороди, які місто отримало за досягнення в галузі євроінтеграції, розвиток економіки та демократії від Парламентської Асамблеї Ради Європи: у 2017-ому Прапор честі (FLAGS OF HONOUR) і цього року Почесний знак Plaque of Honour. Це друга за значимістю нагорода ПАРЄ і її разом із нашим містом отримали ще шість європейських міст із Німеччини, Франції, Туреччини та Румунії.
“Насамперед ми приїхали до Хмельницького, щоб знайти партнерів для реалізації спільних ідей”, — зазначив президент Світового конгресу українських молодіжних організацій Дмитро Лєкарцев. На відкритті міжнародного заходу він наголосив, що молодь діаспори — це лобісти українських інтересів у бізнесі, політиці та культурі, борці з фейками, це молоді науковці на кафедрах в університетах світу від Польщі до Америки. Незважаючи на молодий вік, вони багато знають і багато працюють, досягають шалених результатів, а форум — це простір для діалогу.
“Молодь має енергію, ентузіазм, вплив. Саме молоді люди готові змінювати світ на краще. Молодь діаспори та України не просто здатна на справи, вона вже працює. Сьогодні ми говоримо про те, як далі будувати співпрацю в політиці, бізнесі, інформаційному просторі, соціальних проектах, а головне — маємо визначити, як молодь діаспори може допомогти Україні, і як сама Україна може допомогти їй це зробити”, — зазначив Дмитро Лєкарцев.
Своїм досвідом із розвитку організацій поділилася голова світової управи організації “ПЛАСТ” Марта Кандюк Кузмовіч (США), яка розповіла, що “ПЛАСТ” уже існує більше 100 років і всі ці роки дотримується гасла “Любити Бога та Україну”. В розмові також узяли участь голова Сербсько-української Торгово-промислової палати Мирослав Хочак (Сербія) та представник ОБСЄ в Україні Лукас Кєльцен.
До участі у форумі долучилася й молодь з усіх регіонів України. Впродовж шести днів на панельних дискусіях, майстер-класах, тренінгах вони обмінювались досвідом, говорили про покращення інформаційно-комунікаційного простору “Україна-Діаспора” та допомогу організацій української діаспори у розвитку економічних зв’язків. Водночас ділилися власним баченням подальшого розвитку молодіжного руху в Україні та зокрема в Хмельницькому.
У приміщенні Молодіжного центру учасники форуму та представники влади підписали меморандум про подальшу співпрацю. Голова СКУМО Дмитро Лєкарцев подякував міському голові Олександру Симчишину за те, що форум був організований на такому високому рівні.
Зі свого боку, Олександр Сергійович зазначив, що щасливий, що форум уже має практичні результати і домовленості.
“Ми завжди будемо раді вас зустрічати в Хмельницькому. Допомагайте нам популяризувати наш край та нашу країну в світі”, — наголосив міський голова.
Також меморандум про подальшу співпрацю, де окремим пунктом був розвиток туризму та інфраструктури на річці Дністер, молодь діаспори підписала з Агенцією сталого розвитку “АСТАР”.
На підсумковій прес-конференції учасники форуму зазначили, що завдання, з якими вони прибули до Хмельницького, виконали майже на 100%. Зокрема їм вдалося знайти точки спільної діяльності і визначити шляхи подальшої співпраці. В свою чергу керуючий справами виконавчого комітету міської ради Юлія Сабій зазначила, що форум був надзвичайно корисний для молоді України та міста зокрема.
“Хмельницький розвивається та йде вперед. Ми активно залучаємо до цих процесів молодь. І цей захід, де ми розповіли представникам діаспори про наше місто, був надзвичайно корисним, адже учасники будуть у своїх містах розповідати про Хмельницький. Ми хочемо єднання і радо працювали з тими, хто до нас завітав. Будемо й надалі співпрацювати”.
А 2 вересня молодь діаспори провела робочу зустріч з громадською організацією “Земляцтво Хмельниччини” в Києві.
Міжнародний форум був організований СКУМО за підтримки Міністерства молоді та спорту, Хмельницької міської та обласної рад.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *