Культура

“Respublica FEST” кличе вгості

Заснований дев’ять років тому в Кам’янці-Подільському, “Respublica FEST” торік перекочував до Хмельницького. Тут він прижився, здобув популярність і 30 серпня вдруге збере під свої гучні крила любителів сучасної музики. Впродовж трьох днів хмельничан та гостей міста розважатимуть артисти аж на трьох сценах. На голов-ній виступатимуть хедлайнери фестивалю — гурт, який тричі зібрав аншлаг у Хмельницькій обласній філармонії, “Без обмежень” (субота), молодий український прорив у стилі хіп-хоп “Альона Альона” (пʼятниця) та співаючий поет з музикантами “Жадан і собаки” (неділя). На другій — молоді гурти, як-от “Detach”. А з третьої сцени звучатиме електронна музика: діджей KRITZKI (пʼятниця), андеграунд (субота), техно (неділя).
Організатори “Respublica FEST” — засновник фесту Андрій Захарко, Хмельницька міська рада, молодіжна громадська рада при міському управлінні молоді та спорту, а також уперше цього року фестиваль підтримав Український культурний фонд.

Також уперше музична гулянка для меломанів буде безкоштовною. Всі організаційні моменти взяла на себе міськрада, виділивши на захід 290 тисяч гривень. Зробили це заради розвитку в місті подієвого туризму або ж івент (event) туризму, який нині досить популярний у світі і маловідомий в Україні, хоча й надзвичайно перспективний.
За словами організаторів, цього року фестиваль охопить майже всі модні музичні напрямки. Якщо з однієї сцени звучатиме рок, з іншої — хіп-хоп. Також на фестивалі буде зона інклюзії: відбуватимуться різноманітні ігри для людей з обмеженими можливостями, а також сурдопереклад пісень, які звучатимуть зі сцени.
А ще під час заходу організатори вирішили поєднати приємне з корисним, залучивши до роботи волонтерів-екологів. Саме вони в цікавій і доступній формі розказуватимуть містянам та гостям “Respublica FEST” все про сортування сміття. До речі, електронна сцена фестивалю буде змонтована з кубів спресованого сміття.
Концертна програма фестивалю розпочинатиметься о 17.00 і триватиме впродовж шести годин. А вдень можна буде відвідати алею громадських організацій. Свою діяльність презентуватимуть успішні молоді люди, які реалізували чимало цікавих проектів.
Чекатимуть відвідувачів й цікаві сувеніри, спеціально виготовлені до фестивалю.
Організатори передбачають, що цього року “Respublica FEST” збере до десяти тисяч відвідувачів.
“У нас хотіли виступити майже 400 музичних колективів, але ми не можемо їх узяти, бо люди йдуть на фестиваль слухати відомі гурти. Ми написали проект на підтримку молодих гуртів і стали одним із чотирьох фестивалів України, де на окремій сцені гратимуть молоді музиканти. Щодня на “Республіці” виступатиме шість молодих колективів”, — каже Андрій Захарко.


Головна сцена фестивалю стане тихішою. За словами організаторів, на таке рішення вплинуло одразу кілька факторів. Завдяки цьому буде менше скарг на шум від місцевих жителів, це екологічніше й дешевше. Музичні сцени працюватимуть до 23.00. А щоб наповнити “нічне дозвілля” фестивальників, організатори планують влаштувати або нічні покази кіно просто неба, або на одному з фудкортів звучатиме акустична програма.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *