Культура

У стоп-кадрі

В Хмельницькому відбулася творча зустріч з грузинським фотографом Наталією Звіададзе

Щоб з фотолюбителя вирости до фотохудожника мало володіти новітньою технікою, тут потрібні досвід, смак та оригінальне бачення. Все це є в художниці міжнародного рівня, яка відвідала Хмельницький 20 серпня, Наталії Звіададзе. Вона — член Національної спілки фотохудожників України та Асоціації фотографів Грузії, лауреат понад чотирьох десятків міжнародних фотоконкурсів.
У міському музеї-студії фотомистецтва авторка експонувала колекцію власних світлин “The best”. Її візит до нашого міста припав саме на закриття цієї виставки. Принагідно пані Наталія поспілкувалася з прихильниками своєї творчості.
“Фотографія для мене — початок нового життя, адже до того займалася зовсім іншою справою. За фахом я — радіофізик. Працювати за спеціальністю не дозволили події в Грузії періоду перебудови, коли почалася війна з Абхазією. Міста бомбили, працювати було ніде. Згодом довелося перелаштовуватися на новий життєвий лад. Завжди любила шити, малювати, тому й взялася за дизайнерський бізнес. Нині маю свою власну майстерню, — розповідає жінка. — Подорожуючи Парижем у 2015 році, познайомилася з фотографом, викладачкою Вищої паризької школи фотографії Анною Любешт. Вона показала мені свої роботи, водила на виставки і тоді я зрозуміла, що фотографія — це не просто знімати якісь кадри, а ціле мистецтво, до якого у мене прокинувся душевний потяг”.
Згодом Наталія Звіададзе почала брати уроки у паризької професіоналки. Щоб засвоїти, наприклад, як падають тіні на обличчя, наставниця радила затушувати олівцем чорно-білий портрет Рембрандта. Так само й з вивченням пейзажу.


“Якщо у більшості фотошкіл дають багато теорії про різні види фототехніки, то з Анною Любешт у нас пішло на це лише три уроки, решта — творчість. Викладачка давала мені можливість багато експериментувати, зокрема коли вивчали студійне світло. Спонукала більше пряником, ніж кнутом, бо кнут для митця — неприйнятний. Інакше зникає бажання працювати, вчитися, творити…”, — ділиться пані Наталя.
Навчання в паризької фотографині таки дало свої результати. Нині у Наталії Звіададзе — 42 медалі за перемоги в конкурсах різних рівнів. Останню нещодавно отримала в Рівному.
З Україною Наталія Звіададзе повʼязана, насамперед, родинним корінням. Звідси родом її дідусь та бабуся, яким довелося виїхати в Грузію під час голодомору в 1930-х роках. Сама ж жінка народилася 22 листопада 1968 року в Тбілісі. З тих пір вважається корінною грузинкою, хоча в Україну тягне, тут багато працює, зустрічається з колегами. В Україні знято одну з найцікавіших серій її світлин, присвячених Чорнобилю.
У Хмельницькому представила світлини про самотніх людей, намагаючись передати їхні емоції.
Знімала ці роботи в цілковитій темряві. Заздалегідь продуману позу героя світлини авторка освічувала ліхтариком і фотографувала. Інколи герой рухався за заданою траєкторією, що на фото створювало ефект розмитості.
Техніка, коли автор пучком світла освітлює потрібний предмет композиції, водить по ньому світлом, наче малює, нині дуже популярна і називається світловим пензлем. У цій же техніці зняті й презентовані в Хмельницькому квіткові натюрморти.
Нині Наталія Звіададзе планує зняти серію світлин про незвичайні любовні пари. Вже є перший герой — рокер, який живе з жінкою, старшою за нього на 20 років.
Хоч більше любить знімати в спокої, до улюблених жанрів Наталії Звіададзе належить і стріт-фото, тобто фото, зроблене на вулиці, випадково впійманий кадр.
З найцінніших — знятий в арабському аеропорту. Авторка зафіксувала, як тамтешні жінки в паранджі скоса дивляться на дівчину з кольоровим коротким волоссям та у відкритому одязі. А в Парижі фотографиню ледь не побили за стріт-фото тамтешніх дітей.
Любить авторка й натюрморт. А ось пейзажі фотографує рідко, оскільки передати всю красу природи навіть через об’єктив дуже складно…
“В Україні значно краще розвинене фотомистецтво, ніж у Грузії. У вас є чому повчитися. Коли відчуваю, що мені чогось не вистачає, то, як кажуть сучасники, Google мені на допомогу. Цікавлюся різними техніками, стилями в Інтернеті. Нині є багато модних течій фотографії. Наприклад, минулого року були модними портрети, зняті під водою. Але все ж гнатися за модними тенденціями фотографії не варто, хоч стежити за ними слід, краще знайти власний стиль”, — зазначає Наталія Звіададзе.
Нині жінка багато подорожує й завжди з фотокамерою. Вона — некомерційний фотограф, тобто знімає для власного задоволення. Хоч заробити на фотографії мільйон не відмовилась би. Жартує, що зніматиме доти, доки його не заробить.
У рамках зустрічі з хмельничанами Наталія Звіададзе представила й грузинську колегу Ніно Ідадзе. Каже, це нове ім᾽я в світі фотографії. Молода мисткиня знімає пологи: перші подихи, рухи немовляти, процес його появи на світ. Такий незвичайний напрямок підтримала церковна спільнота в рамках акції проти абортів.
Директор Хмельницького музею-студії фотомистецтва Віталій Савін запропонував Ніно Ідадзе організувати виставку її світлин у Хмельницькому до Дня матері.
За власну творчість та знайомство хмельничан зі світом сучасної фотографії Наталія Звіададзе отримала грамоту від міського голови Олександра Симчишина. Каже, в нашому місті сподівається побувати ще не раз, тут прекрасний музей-студія фотомистецтва, цікаві професійні художники, талановиті початківці, яких підтримує влада, а сучасний мер міста приділяє багато уваги розвитку мистецтва.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *