Місто і влада

Об’єднані добром та молитвою

У Хмельницькому напередодні Дня Незалежності відбувся молитовний сніданок

Усе, чого будете просити в молитві, віруйте, що одержите, — і буде вам так. Ця цитата зі Святого письма, свідомо або й несвідомо, спонукає нас звертатись до Бога й у хвилини щастя, і коли біда, стоїмо на розпутті чи впадаємо у відчай. І вона, молитва, як чудотворна сила приносить із собою світло Правди.
Саме заради цього у багатьох демократичних країнах уже понад півстоліття організовують молитовні сніданки. Вперше ж їх започаткував президент Сполучених Штатів Америки Дуайт Ейзенхауер. Тоді він зібрав своїх радників і міністрів і сказав, що справ і викликів так багато, а відповіді на них такі складні, що нам залишається молитися і сподіватися на допомогу Бога.


А пішла ця традиція з Біблії, коли Ісус Христос нагодував сніданком своїх учнів та мав із ними спілкування.
Традиційними молитовні сніданки стали й в Україні і, зокрема, у нашому місті. Вже вчетверте напередодні найбільшого державного свята — Дня Незалежності міська рада зібрала священиків різних конфесій, представників влади міста й області, військових, ветеранів АТО, підприємців, волонтерів, журналістів — велику родину, яка має спільні цінності й працює над розвитком сучасного і майбутнього Хмельницького. Зібрала заради духовного єднання, порозуміння та спільної молитви за Україну.
Адже саме щира молитва очищає серця та є особливим способом спілкування. А якщо її здійснювати із любов’ю, то результат не змусить себе довго чекати.


Цього року, як і поперед-нього, молитовний сніданок відбувся у виставковій залі Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.
Як і годиться, розпочали молитвою “Отче наш”, потім хвилиною мовчання згадали героїв, які полягли, захищаючи мир та цілісність нашої держави у російсько-українській війні.
“Не зважаючи ні на погоду за вікном, ні на погоду політичну, маємо робити все, щоб Україна стала найкращою країною на планеті, а Хмельницький — найкращим містом. Є дуже багато різних дат, які обирають міста, області, держави для такого молитовного сніданку. Ми обрали День Незалежності, бо ніхто не об’єднує так, як Бог і Україна”, — розпочав свій виступ міський голова Олександр Симчишин.
Під час молитовного сніданку присутні мали змогу почути привітання та натхнення щодо важливості молитовного звернення до Бога у цей період національної історії, уривки зі Священного Писання щодо Божих шляхів для народу і влади країни. А ще поспілкуватися, обговорити речі, які об’єднують, визначити напрямки співпраці, досягти максимального взаєморозуміння та спільно помолитися до Господа за Україну.
До присутніх звернулися голова духовної ради міста Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський УПЦ КП Антоній, єпископ ординарій Кам’янець-Подільської Єпархії РКЦ Леон Дубравський, митрофорний протоієрей Хмельницького деканату Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ Іван Данкевич, військовий капелан Даниїл та інші представники духовенства і влади.
Молилися за мир, за тих, хто його захищає, за родини полеглих, а також за сімейні цінності та добру долю для країни. Особливо натхненно лунали слова молитви до Господа з вуст керуючого справами Хмельницької міськради Юлії Сабій. Молитовну атмосферу доповнював Хмельницький академічний муніципальний камерний хор, у виконанні якого звучали духовні й патріотичні твори. Завершився молитовний сніданок спільним виконанням усіма присутніми духовного гімну України “Боже великий, єдиний…” та всесвітньо відомою баладою “Алилуя”, яку виконав, взявши до рук гітару, Митрополит Антоній.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *