Місто і влада

Йдучи в ногу з читачем

У Хмельницькій міській центральній бібліотеці презентували сучасну оргтехніку та “живі” книги, які придбали завдяки програмі “Бюджету участі”.
Проект “SMART-бібліотека — помічник розумного міста” розробили у централізованій бібліотечній системі. На його реалізацію з міського бюджету виділили 150 тисяч гривень.
За ці кошти придбали 15 комплектів “Живих абеток”. У кожному з них по дві книги ― українською та англійською мовами. Щоб оживити героїв, потрібно завантажити на телефон спеціальний додаток. Потім навести гаджет на зображення ― тоді картинка на екрані набуде тривимірної форми і почне розмовляти.
Також завдяки “Бюджету участі” придбали 3D-принтер, плотер для друкування зображення на папері чи тканині, чотири ноутбуки, електронну книгу, три графічні планшети і стільки ж 3D-ручок. А щоб бібліотека була сучасною як за змістом, так і зовнішньо, у читальному залі розмістили шість кольорових крісел-мішків. На безкаркасних меблях можна зручно вмоститися і зануритись у читання обраної книги.
“Живі абетки” для наймолодших читачів розподілять по бібліотеках-філіях. 3D-принтер і плотер перебуватимуть у центральній бібліотеці. Графічні планшети, 3D-ручки та електронна книга мандруватимуть філіями, щоб відвідувачі бібліотек у різних мікрорайонах могли ознайомитися з технологічними новинками.


“Програма “Бюджет участі” дозволила здійснити мрію бібліотекарів і читачів. Завдячуючи їй, ми зробили крок уперед. Тепер наслідуємо світові тенденції: даємо змогу нашим відвідувачам побачити, як працює сучасна техніка, і зробити за її допомогою щось власноруч”, ― наголошує директор Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька.
“Минулого року переможцями програми “Бюджет участі” здебільшого стали креативні проекти, які важко було би реалізувати у межах загального фінансування. Вони суттєво різняться від тих, які надходили ще п’ять років тому. Програма “Бюджет участі” дозволяє на конкурентній основі обрати потрібні та оригінальні проекти, які міська рада готова фінансувати першочергово”, ― пояснює міський голова Олександр Симчишин.
Під час презентації проекту “SMART-бібліотека — помічник розумного міста” дітей та дорослих навчали користуватися придбаною технікою.
“3D-принтер може надрукувати з пластику будь-яку об’ємну фігуру. Залежно від складності та масштабу деталей на виготовлення потрібен різний проміжок часу. 3D-принтер ― це невід’ємна складова проектувальних відділів усіх сучасних заводів. У бібліотеці цей пристрій спонукатиме дітей займатися моделюванням. Можливо, в майбутньому хтось із них стане інженером”, ― припускає інженер-програміст міської ЦБС Віктор Войтюк.
Неподалік художниця центральної бібліотеки Оксана Веремчук навчає відвідувачів користуватися плотером.
“Цей пристрій друкує зображення як на папері, так і на тканині, головне, щоб та не була ворсистою. За його допомогою можна робити різні дизайнерські речі, наприклад, листівки або написи на футболках”, ― каже жінка.
Ще одна співробітниця центральної бібліотеки Олена Фішко допомагає школярам освоїти навики користування 3D-ручками.
“У пристрій заправляємо нитку з кольорового пластику. Всере-дині він плавиться ― і назовні виходить м’який, що дозволяє створювати різні фігурки, наприклад, зірочку чи підставку для олівців”, ― розповідає бібліотекар.
Дехто зі школярів, які відвідують бібліотеки, пишуть книги. Створити ілюстрації до них допоможуть графічні планшети. Їх під’єднують до ноутбуків ― так малюнок набуває електронного вигляду і тепер його можна переслати друзям. До речі, у ЦБС мають намір у майбутньому підготувати до видавництва збірки дитячих малюнків.
“У рамках проекту “SMART-бібліотека — помічник розумного міста” навчатимемо наших відвідувачів користуватися онлайн-сервісами в Інтернеті. Зокрема показуватимемо, як стати в електронну чергу для запису в дошкільний навчальний заклад чи на прийом до лікаря, як слідкувати за рухом громадського транспорту, оформити комунальний платіж чи звернення до міського голови. Також пояснюватимемо, як використовувати Урядовий портал та електронний сервіс Пенсійного фонду України. Такі знання допоможуть хмельничанам зробити своє повсякденне життя комфортнішим і мати більше вільного часу”, ― розповідає завідувач методично-бібліографічного відділу ЦБС Світлана Сінькова
Міська центральна бібліотечна система йде в ногу з часом.
“Бібліотекарі активно впроваджують різні проекти. Зокрема минулого року в центральній бібліотеці було відкрито сучасний простір “БібліоХаб” ― місце для навчання та зустрічей. Цього року, окрім проекту “SMART-бібліотека — помічник розумного міста”, реалізуємо ще один у бібліотеці-філії №2 “Коворкінг у бібліотеці — вільний простір для творчості”. Його презентуємо до Дня міста”, ― розповідає начальник управління культури і туризму міської ради Артем Ромасюков.
За словами завідувачки бібліотеки-філії №2 Оксани Ковальчук, для реалізації їхнього проекту міська рада виділила 150 тисяч гривень. В одній із кімнат бібліотеки площею 34 квадратних метри завершуються ремонтні роботи.
“Замінили вікна й двері, придбали нові м’які меблі, стільці, великий телевізор та ноутбук. У цій кімнаті створимо простір для мистецьких зустрічей, презентацій книг та різноманітних майстер-класів”, ― каже Оксана Ковальчук.
11-річний Тарас Кукурудза та 12-річний Ельмір Мамедов уже встигли все оглянути. Найбільше хлопцям сподобалася 3D-ручка. Кажуть, що хотіли би мати таку вдома.
“Тепер частіше відвідуватимемо бібліотеку, адже тут можна не тільки почитати і відпочити, але й спробувати щось нове”, ― зізнаються хлопці.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *