Місто і влада

Вирішували фінансові питання та обирали кращих

Напередодні Дня Незалежності у міській раді відбулося чергове засідання виконкому, під час якого прийнято чимало важливих рішень. Одним із перших заслухали звіт про виконання бюджету міста за перше півріччя (детальніше — на 12 стор.).
“За перше півріччя не допущено заборгованості по захищених статтях поточних видатків. Капітальні ― профінансовані на 120 мільйонів гривень. Станом на сьогодні цей показник зріс до 220 мільйонів гривень. Щодо доходів, маємо нормальний темп росту. На кінець року очікуємо, що показник сягне 15-16%”, ― розповів начальник фінансового управління Сергій Ямчук.
Були затверджені й типові договори строкового сервітуту для розміщення тимчасових споруд, зокрема стаціонарних, пересувних та літніх майданчиків. За словами заступника міського голови Володимира Гончарука, ці договори дозволять уникнути подвійного трактування щодо оплати за користування земельною ділянкою.
“У попередніх договорах вказано, що їх можна розірвати через несплату. Підприємці вдавалися до нечесних методів, сплачуючи одну гривню замість тисячі, і таким чином у судовому порядку зберігали своє право на користування. Тепер у типовому договорі зазначаємо, що заборгованість за понад три місяці є підставою для розірвання договору. Це рішення аж ніяк не вплине на розміри оплати для власників таких споруд. Як і раніше, вона обраховуватиметься на підставі нормативно-грошової оцінки вартості одного метра квадратного з врахуванням функціонального призначення споруди. Після прийняття рішення виконкомом це питання буде винесено на сесію міської ради”, ― розповідає Володимир Гончарук.
Іншим своїм рішенням члени виконкому затвердили у розмірі 1,3 мільйона гривень збитки, заподіяні внаслідок використання 12 земельних ділянок без правовстановлюючих документів.
За словами заступника міського голови Андрія Бондаренка, з 2016 року в місті триває інвентаризація земельних ділянок. Працівники профільного управління виїжджають на об᾽єкти і фіксують відповідним актом користування ділянкою без правовстановлюючих документів. Щомісяця в міській раді засідає комісія з нарахування збитків.
“За понад три роки обстежено практично все місто. Боржникам нараховано 30 мільйонів гривень, з них сплачено 8 мільйонів. Якщо землекористувачі відмовляються сплачувати добровільно, на засіданні виконкому затверджуються акти визначення розміру збитків. Після цього міська рада звертається з позовом до суду. Найчастіше випадки користування ділянкою без правовстановлюючих документів виникають через те, що користувачі не підписують договір оренди, гадаючи, що в такий спосіб уникнуть нарахувань, або зволікають із переоформленням. Нарахування здійснюються згідно з договором, але термін позовної давності у суді складає три роки. На жаль, фіксуємо випадки несплати за п’ять і більше років”, ― розповідає Андрій Бондаренко.
Не оминули на засіданні і соціальних питань. Одним із них затвердили порядок відшкодування вартості обстеження хмельничан апаратом МРТ за рахунок міського бюджету.
За словами начальника управління охорони здоров᾽я міської ради Бориса Ткача, магнітно-резонансний томограф, який перебував у комунальній власності, вичерпав свій ресурс і за рішенням сесії буде списаний шляхом продажу.
“На комп᾽ютерному томографі у міській лікарні робитимуть термінові обстеження для ургентних хворих. Натомість планові обстеження маємо намір проводити за допомогою приватних медичних центрів. Нове обладнання коштує дуже дорого: від 40 до 60 мільйонів гривень. Отож вирішили купувати цю послугу в приватних закладах. Хмельничани, котрих лікарі направлять на МРТ, зможуть пройти безкоштовне обстеження у приватному центрі. На це у міському бюджеті закладемо приблизно вісім мільйонів гривень на рік. Але спочатку управління вивчить пропозиції від приватних центрів. Переможе той, хто запропонує найвигідніші умови. Можливо, оберемо одразу двох надавачів послуг, щоб уникнути черг”, ― пояснює Борис Ткач.
Також члени виконкому напередодні Дня міста визначали кращих із кращих за професією. Одним із рішень вони затвердили список з 24 представників різних підприємств, установ та організацій, яких нагородять почесними грамотами та подарунками під час свята.
Також затвердили список з шести хмельничан, яким буде присвоєно звання Почесного громадянина міста. Зокрема, за поданням спеціальної комісії, до нагороди представлено графіка, живописця, монументаліста, заслуженого художника України Михайла Андрійчука та голову наглядової ради ПАТ “Хмельпиво”, заслуженого працівника промисловості України Олександра Лисюка. Крім того, за поданням міського голови Олександра Симчишина, посмертно нагородять Сергія Королюка, який брав участь у Революції гідності та був депутатом міської ради, а також трьох загиблих учасників АТО — Богдана Бігуса, Володимира Коваля та Миколу Неживого.
Загалом члени виконкому розглянули 52 питання.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *