Соціум

Яскраве нічне місто — не тільки краса

Одним із найважливіших приміщень комунального підприємства “Міськсвітло” є диспетчерська кімната. Саме тут здійснюється цілодобовий нагляд за справністю мережі зовнішнього освітлення міста. Диспетчер Микола Лапко каже, що його робота — надзвичайно відповідальна.
“На моніторі висвітлюється інформація з усіх шаф зовнішнього освітлення Хмельницького. Біля кожної позначки декілька ліхтариків. Зелене світло вказує на те, що обладнання працює належним чином, а червоне сигналізує про несправності”, ― каже Микола Лапко.


Щодня обслуговувати світлоточки виїжджають три бригади електромонтерів. Кожна з них за допомогою рації підтримує постійний зв᾽язок із оператором, адже для того, щоб ліквідувати бодай незначну несправність, потрібно кілька разів ввімкнути та вимкнути подачу струму.
Під час своєї зміни диспетчер також виїжджає на місця, щоб усувати пошкодження на шафах зовнішнього освітлення. У цей час за пульт керування сідає його напарник.
Робота кипить цілий день. До вечора усе має бути справне, щоб з настанням сутінків місто засяяло тисячами вогнів.
За словами директора комунального підприємства “Міськсвітло” Володимира Пекарського, влітку роботи набагато більше. Значною мірою це пов᾽язано з тим, що за теплої погоди потрібно виконати заплановані капітальні роботи. Досить часто у бригад робочий день розпочинається о п’ятій ранку, допоки на вулицях немає значної кількості транспортних засобів, а на тротуарах ― пішоходів. Також доводиться працювати у вихідні, щоб до настання зими виконати якомога більший обсяг робіт. Цього року на проведення капітальних ремонтів міськрада виділила для підприємства 3,5 мільйона гривень.
Частину з них спрямували на прокладення двох кілометрів мережі в індивідуальній забудові мікрорайону Лезневе. Раніше ці вулиці не освітлювалися. Тепер там встановили опори, проклали повітряні лінії та змонтували світлодіодні світильники потужністю 40-50 Вт. На сучасні замінили також старі дугові натрієві лампи на вулиці Кам᾽янецькій від вулиці Прибузької до Героїв Майдану. Тут оновилося понад 75 світлоточок. Після того розпочали роботи на вулиці Подільській від Кам᾽янецької до Свободи, де встановлять до 70 ЛЕД світильників. На одній частині вулиці Подільської до вулиці Грушевського роботи вже виконані, незабаром комунальники візьмуться й за другу.
“У центрі Хмельницького встановлюємо світлодіодні світильники такою ж потужністю, яку мали старі натрієві, тобто 140-150 Вт, але, на відміну від попередніх, нові краще освітлюють вулиці. Крім того, вони економніші, бо вмикаються миттєво, тим часом натрієві для розжарювання використовують більшу стартову потужність. Після демонтажу старі світильники не списуємо, а ремонтуємо і встановлюємо там, де до цього часу освітлення не було, або у місцях, де його потрібно покращити. Наприклад, до 80 натрієвих світильників встановили на вулиці Заводській, від Трудової у напрямку мікрорайону Ракове, у результаті освітлення вулиці суттєво покращилося”, ― каже Володимир Пекарський.
Донедавна дугових натрієвих світильників у місті нараховувалося до 6,8 тисячі штук. Переважно їх встановлювали на магістральних вулицях. Більшість із них експлуатувалася кілька десятків років. Вік декотрих, зокрема тих, які працювали на вулиці Кам᾽янецькій, сягав майже 40 років. Тепер світлодіодні світильники поступово витісняють натрієві. Наразі їх налічується у місті майже 1,6 тисячі.
“Цю роботу розпочали ще у 2017 році в рамках капітального ремонту Львівського шосе. Проїжджа частина там досить широка, а опори високі, тому світла бракувало. Після ремонту вулицю не впізнати. Міське освітлення у темну пору доби ― це не оздоба, а необхідність, яка має забезпечити порядок на дорогах, міжквартальних та прибудинкових територіях. Тому міський голова Олександр Симчишин наголошує на необхідності того, щоб місто в темну пору було яскравим”, ― каже Володимир Пекарський.
У цьому напрямку комунальне підприємство активно працює останні кілька років. Однак майже 40% міжквартальних та прибудинкових територій досі залишаються неосвітленими. Значною мірою це пов᾽язано з інтенсивною забудовою мікрорайонів. Впродовж останніх років підприємство встановило освітлення у 40 дворах. У рамках поточної експлуатації світильники монтують безпосередньо над під᾽їздами, підключаючись до власних мереж чи будинкових.


Щоб поліпшити роботу підприємства, чотири роки тому тут почали створювати електронну базу даних.
“На електронну мапу нанесли всю мережу зовнішнього освітлення, у тому числі світлоточки, повітряні та кабельні лінії, опори. Тепер для того, щоб тримати ситуацію під контролем, не потрібно проводити інвентаризацію, адже всю мережу бачимо, як на долоні. Нині на території міста діє 14,4 тисячі світлоточок, частина із них розташована на власних опорах. Їх маємо у межах 5,3 тисячі. Решта знаходиться на опорах “Електротрансу” та міського РЕМу. З ними тісно співпрацюємо”, ― розповідає директор КП “Міськсвітло”.
Поряд із модернізацією мережі підприємство впроваджує заходи, які дозволяють заощаджувати енергоресурси. Наприкінці 2016 року комунальні підприємства втратили пільгу на користування електроенергією у нічний час за півціни.
“Поступово тариф зростав і сьогодні сягнув 3,2 грн./кВт-год, тому потрібно заощаджувати. Почали із заміни ламп розжарювання на світлодіодні, які використовують не 150 Вт, як було раніше, а всього 20 Вт. До середини минулого року завершили цей процес. На черзі великі ртутні лампи. Їх залишилося майже півтисячі. Вони мають потужність до 250 Вт і розміщені у місті хаотично. До кінця року всі замінимо на світлодіодні, які споживають 25 Вт. Утилізовувати їх буде сертифіковане підприємство. Також заощадити вдається завдяки тому, що мережа зовнішнього освітлення працює у двох режимах. Наразі з 21.30 до опівночі запалюються усі світлоточки, натомість уночі і до ранку світиться кожна третя. Впродовж минулого року за рахунок впровадження заходів з енергоефективності вдалося скоротити використання електроенергії на 1,2 мільйона кВт, економлячи при цьому майже чотири мільйони гривень”, ― зазначає Володимир Пекарський.
Однією з найяскравіших вулиць у місті є Проскурівська, зокрема її пішохідна частина. На цьому відрізку всі дерева прикрашені ілюмінацією, яка тішить містян не тільки взимку.
Щоб створити святкову атмосферу, освітлення ввімкнуть під час державних свят у серпні, а також на День міста. У комунальному підприємстві кажуть, що ілюмінація на деревах на Проскурівській ощадна, оскільки використовує мало електроенергії.
Окрім основної діяльності, підприємство має додаткові заробітки з надання послуг автовишки та крана, а також з виконання капітальних робіт. Отримані кошти використовують для ремонту будівлі, у якій розташовується підприємство. Наприклад, торік оновили туалети, а за додаткові надходження цього року мають намір осучаснити диспетчерську кімнату.
Наразі на підприємстві працює майже півсотні людей. За незначним винятком усі посади вкомплектовані.
“Беремо на роботу без вікових обмежень, головне, щоб людина була готова працювати та навчатися. До прикладу, не так давно взяли нового диспетчера. Чоловікові під 60, але він пройшов навчання і гарно зарекомендував себе на роботі.

Впродовж останніх років намагаємося всіляко модернізувати та розвивати підприємство. Минулого року за кошти міського бюджету у сумі понад три мільйони гривень придбали сучасний автокран. До цього часу підприємство позичало машину в “Електротрансу”, але тепер, маючи свою, можемо значно швидше здійснювати заміну опор. Наразі на підприємстві дев’ять різнофункціональних транспортних засобів. У майбутньому плануємо придбати автомобіль для чергових диспетчерів. Якщо матимемо додаткове фінансування, то створимо оперативно-виїзну бригаду, яка лагодитиме несправності вночі”, ― каже Володимир Пекарський.
Отож завдяки щоденній клопіткій роботі підприємства “Міськсвітло” щовечора у місті запалюються всі ліхтарі.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *