Місто і влада

Дім для обездолених пенсіонерів

Старість — вона як доля, у кожного різна. Одні живуть у колі рідних, оточені турботою та піклуванням, інші стають чужими для рідних дітей. Але є люди, які на схилі літ опиняються не лише сам на сам зі своїми проблемами, а й без даху над головою. Вони стають зайвими і їх навіть виставляють за двері. Як правило, старенькі, виправдовуючи своїх близьких, вигадують різні історії, блукаючи цілий день вулицями. А ввечері повертаються туди, де їх не чекають, бо йти нікуди. Саме для тих, хто в похилому віці опинився у важкій життєвій ситуації, в Хмельницькому розпочали будівництво спеціального будинку. Така ідея виникла в працівників соціального центру, на території якого його вже почали зводити. Вартість будівельного об’єкта — майже вісім мільйонів гривень. Перебувати в ньому можна тимчасово, але цілодобово, доки не вирішаться проблеми в родині, або доки не буде обрано подальше місце проживання для підопічного.
За словами начальника управління праці та соціального захисту населення міської ради Словяна Воронецького, термін перебування для одиноких пенсіонерів будуть встановлювати індивідуально, враховуючи обставини. Це може бути тиждень, місяць, а то й більше.
Проте найголовніше, каже чиновник, аби людина відчула себе не зайвою і знала, що про неї є кому подбати. Протягом цього часу одиноких пенсіонерів доглядатимуть, харчуватимуть та надаватимуть медичну допомогу. Заклад такого типу перший не лише в нашій області, а й в Україні. Відтак зараз в управлінні соціального захисту Хмельницької міськради працюють над положенням, яке визначатиме його діяльність. А ще в новозбудованому приміщенні планують облаштувати декілька аудиторій для “Університету третього віку” — безкоштовного навчального закладу для пенсіонерів.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *