Культура

Дефіле на даху

Хмельницький наздоганяє визнані столиці моди

Минулої суботи на даху торгового центру “Квартал” відбулася найяскравіша модна подія року — фінальне дефіле учасників другого конкурсу “МоДні”. Метою проекту, підтриманого владою міста, є популяризація творчості сучасних хмельницьких дизайнерів. До організації цьогорічних “Модних Днів” долучилося й міське управління економіки.
Як зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук, особливість цьогорічного конкурсу — участь дизайнерів-початківців. Свої творчі напрацювання для проекту представив 21 молодий дизайнер. До фіналу потрапили семеро, саме їхні колекції дефілювали на креативній сцені цікавої локації.
Різноманіття дизайнерських ідей вражало. Хмельницький таки довів, що впевненими кроками йде до мети — стати модною столицею України. Довели це й уже відомі модні бренди, які розвиваються в нашому місті. Колекції провідних хмельницьких дизайнерів дитячого та дорослого одягу доповнювали показовий фінальний виступ конкурсантів.
Фіналісти ж представили креативний одяг для сучасної молодої людини, який підкреслює індивідуальність й водночас відповідає всім вимогам сучасності. Запропонували конкурсанти й дві колекції модного одягу для дітей.


Трійка лідерів підкорила журі неординарністю ідей, які можуть стати трендом і повноцінно вписатися в гардероб будь-якої стильної людини.
Тож третє місце посіла колекція молодої дизайнерки, студентки Хмельницького національного університету Алли Кукурудзяк. Паралельно з навчанням дівчина працює в індустрії весільної моди. Основна концепція її колекції, представленої на конкурсі “МоДні”, — поєднувати непоєднуване. Хоч більшість вважає це дисбалансом в одязі, але це не про колекцію фіналістки. Її одяг в еклектичному стилі вражав доцільністю всіх елементів неординарного образу. Модний картатий принт мисткиня доповнила яскравими червоними згустками. Складна мозаїка її строю створювала гармонійний, довершений образ.
Дівчина поєднала спортивне взуття та класичні брюки. Якщо раніше вважалося, що візерунчастий принт можна поєднувати лише з однотонними деталями одягу, то Алла Кукурудзяк поєднала складні геометричні форми на різних деталях одягу.


Для втілення своїх дизайнерських мрій від організаторів конкурсу Алла Кукурудзяк отримала сертифікат на дві тисячі гривень.
Друге місце посіла також студентка ХНУ, модельєр-конструктор одягу Тіа Тайпс. Досить довго дизайнерка-початківиця була не впевнена, чим хоче займатися, але точно знала, що це буде щось творче й креативне, повʼязане з малюванням.
“До створення одягу мене підштовхнули навчання і бажання постійно розвиватися в сфері мистецтва та моди, — каже вона. — Колекція “Твоє обличчя” — моя дебютна робота, з якою отримала перше місце у “Барвах Поділля-2018”. А цьогоріч брала участь у всеукраїнському конкурсі молодих дизайнерів “ХарківФешн-2019”, де посіла перше місце у номінації стріт-фешн. Її представила й сьогодні.


Одяг дизайнерки — це речі, які підкреслюють індивідуальність. Звичайна гардеробна сорочка, доповнена цікавими деталями, зможе виділити серед натовпу і підкреслити особистість. Довгу, майже як сукню сорочку мисткиня розшила чорним візерунком — людськими обличчями. Доповнила образ чорними гольфами. Дизайнерка не прагне масового схвалення своєї колекції, хоче, щоб її особливі речі знайшли своїх особливих власників.
Як винагорода за талант та внесок у розробку нових ідей від конкурсу “МоДні” — сертифікат на три тисячі гривень.
Найбільше сподобалася журі та публіці колекція Лілії Романишен, яка й посіла перше місце. Усе життя дизайнерки повʼязане з творчістю. З дитинства малює, закінчила художню школу, академію мистецтв за спеціальністю дизайнер. Нещодавно відкрила для себе мистецтво тату і нині працює майстром у тату-студії. Любить фотографувати, стилізувати образи й спілкуватися з творчими людьми. Брала участь у західно-українському та всеукраїнському етапах дизайнерського конкурсу “Погляд на майбутнє”, який минулоріч відбувся у Львові та Києві. А також у всеукраїнському конкурсі “Фешн-ілюстрації”. На “Модних Днях” представила колекцію “Вінтажне бунтарство” у стилі смарт-кежл. Джерелом натхнення слугувала чоловіча мода першої половини ХХ століття в сучасній інтерпретації. Презентована колекція екологічного спрямування. Адже частково побудована на принципі багаторазового використання одягу. Ідея колекції полягає у створенні елегантного образу, який включає вільні форми і поєднання ретроелементів з авангардним стилем.


Стильовим рішенням є цікавий асортимент одягу, що складається з тренчів різних конструкцій, сорочок, штанів і трикотажних светрів у поєднанні з цікавими деталями й аксесуарами. Авторка пропонує актуальну трансформацію тренчів, що є оригінальним та практичним варіантом повсякденного одягу, створеного насамперед для активних і стильних людей.
Вражали светри з кольоровими картинами. Дівчина знову зробила модними плащі, показала, як стильно може виглядати багатокомпонентність одягу: недбало застібнуті сорочки з незав᾿язаними краватками.
За креативність ідей та екологічне спрямування Лілія Романишен отримала сертифікат на десять тисяч гривень.
“Дуже рада, що ініційований мною проект “МоДні” вже другий рік поспіль стає переможцем конкурсу “Громадські ініціативи” міської ради. Сподіваюся, наступного року це свято моди збере ще більше дизайнерів і модні течії країни стартуватимуть саме з Хмельницького”, — каже зі сльозами на очах за успіх власного дітища ініціаторка проекту “МоДні” Роксолана Іванова.
“Хочеться, щоб модні колекції якнайшвидше запустили в масове виробництво. Люблю дивувати стильними штучками, деякі речі з колекцій дуже б хотіла бачити в своєму гардеробі. Я — співачка, часто виступаю на різних концертах, для яких також потрібне гарне вбрання. З колекцій фіналістів вибрала б щось і для сцени”, — каже співачка Юлія Кордас, яка розважила на заході публіку своїми піснями.
“А мене потішило, що на фінальному показі було чимало чоловічого одягу. Зазвичай, дизайнери-початківці частіше беруться за моделювання жіночих строїв. Колекція, яка виграла перше місце, мене дуже зацікавила. Можливо, пораджуся з авторкою, щоб допомагала вбиратися в будні і для моєї творчої роботи. Вдвічі приємніше буде носити хмельницький модний бренд”, — каже скрипаль Антон Вараниця, котрий виконав для публіки кілька модних сучасних композицій.


Феєрверком, вогнями та музикою завершився показ колекцій-фіналістів модного проекту. Стильну публіку в перервах між показами розважали діджеї, зони відпочинку з кальяном та смачними напоями. Модне місто святкувало на повну!

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *