Місто і влада

Безбар’єрний простір Хмельницького

Ще п’ять років тому Хмельницький, як і багато інших міст України, був малодоступним для людей з обмеженими можливостями, які пересуваються на візках. Хоча й пандуси тоді можна було побачити у багатьох місцях, вони здебільшого не відповідали нормам і стандартам, бо були вузькими, крутими, слизькими взимку, без поручнів…
Поступово ситуація змінювалась і в місті почали будувати пандуси не для галочки, в тому числі й у медичних установах. На великих пішохідних переходах світлофори стали озвучуватись. А три роки тому для хмельничан з обмеженими можливостями у місті почало курсувати “Соціальне таксі” — спеціально обладнаний автобус для комфортного перевезення візочників.
Саме цим транспортом пересувались містом представники 19 областей, які приїхали у Хмельницький на всеукраїнський семінар, приурочений проблемам безбар’єрного простору для людей з інвалідністю. Водночас учасники заходу перевірили на доступність Хмельницький та інші міста області. Відтак наш залізничний вокзал визнали найдоступнішим в Україні.
“Я вперше у своєму житті очікую потяг без хвилювань, — каже учасниця семінару з Миколаєва Валентина Кривоноса. — Адже на хмельницькому залізничному вокзалі є спеціальні підйомники і так має бути скрізь”.
Щоб скористатися цією послугою, потрібно лише надіслати завчасно телеграму на адресу адміністрації вокзалу. Спеціальна бригада зустріне візочника, супроводжуватиме його до платформи та потяга і допоможе зійти чи сісти у вагон. Окрім цього, при вході є зручні пандуси, схема вокзалу та кнопка виклику.
За кошти міського бюджету відремонтована й Привокзальна площа, де також за новими державними будівельними нормами забезпечено безперешкодний доступ для людей з обмеженими можливостями.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *