Екологія

Інтелектуальні двобої та кіно просто неба

Брейн-ринг — інтелектуальна гра, в основі якої — змагання, де стартом є складне цікаве запитання, а фінішем — правильна відповідь. Необхідно зуміти швидко зреагувати, адже час прийняття рішення обмежений.
Саме у такому форматі в Молодіжному парку відбулися поєдинки між знавцями екологічних проблем. За звання еко-ерудита змагалися команди Хмельницького національного університету, любителів настільних ігор міста, Хмельницького університету управління та права та телерадіокомпанії “Місто”.


Організаторами заходу стали управління молоді та спорту міської ради, Хмельницький енергетичний кластер спільно з консорціумом інших ініціатив у рамках програми кліматичного лідерства “Активуй Енергію” за підтримки кліматичної організації 350.org та Solar Media Entertainment.
Інтелектуальні змагання проходили в двобоях. За лічені хвилини команди мали дати точну відповідь. Із найцікавіших запитань — що таке пасивний будинок, скільки існує категорій сортування сміття, в якій країні святкують “Ніч кажанів”, що таке відновлювальна енергетика, зелений тариф та “чорний список”…
Суперники були доволі обізнані з проблемами екології, але найсильнішою виявилася команда ХНУ. Вона й стала переможцем та отримала літній кубок еко-брейн-рингу.
Як зазначила представниця енергетичного кластера Світлана Каритун, подібні акції відбуваються, щоб інформувати хмельничан про особливості зміни клімату, адже кожен може долучитися до її протидії на локальному рівні. Учасники змагань та хмельничани, які взяли участь в еко-вечірці, підписали петицію до лідерів та членів політичних партій із вимогами відстоювати перехід України на відновлювану енергетику (ВДЕ) та створити законодавчу базу, яка дозволить усім громадянам України скористатися перевагами відновлюваної енергії.


Окремим рядком у петиції йшлося про виділення коштів з державного бюджету на програми підтримки енергоефективності та екологічного громадського транспорту. А ще автори петиції запропонували депутатам прийняти рішення, яке б заборонило добудову Хмельницької АЕС та будівництва будь-яких нових потужностей атомної та вугільної енергетики.
Завершився захід переглядом кінострічки ісландського режисера Бенедикта Ерлінґсона “Гірська жінка на війні” (2018 рік). Фільм, зйомки якого відбувалися в Ісландії та Україні і в якому звучить українська музика, отримав три премії на Каннському кінофестивалі: авторську нагороду Prix SACD за музику, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю — Grand Rail d’Or, символічну нагороду від асоціації залізничників-кінематографістів.
Головна героїня картини — незалежна жінка Хатла. Вона — диригентка хору та еко-активістка з позивним “Горянка”, яка бореться з корпораціями алюмінієвої промисловості, що забруднюють навколишнє середовище. Заради благородної мети жінка йде на великі ризики й долає чимало труднощів.
“Гірська жінка на війні” — це фільм, який довів, що одна людина може врятувати життя на планеті.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *