Культура

Історії видатних українок зібрали в двотомнику

У Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація видання, у якому зібрані історії успіху видатних українок. Короткі нариси з життя розповідають про жінок різних епох, які стали відомими завдяки наполегливій праці та силі духу. У двотомнику “Це зробила вона” та “Це теж зробила вона” розповідається про 103 українки. Кожна історія написана окремим автором. Усі вони проілюстровані малюнками художників. Таким чином над створенням двотомника працювали понад 200 осіб.
“Два роки тому Національний демократичний інститут спільно з видавництвом реалізували проект “Нежіноча справа”, який мав на меті привернути увагу громадськості до питання гендерної рівності жінок та чоловіків у професійній діяльності в Україні. Конкурс ілюстрацій для листівок мав великий успіх. Після цього з’явилась ідея розповісти про українок, які завдяки своїй діяльності досягли визнання та пошани. Розробку двотомника підтримав Уряд Швеції, також вони допомогли опублікувати благодійний тираж ― дві тисячі примірників, які буде роздано українським бібліотекам”, ― розповідає старший координатор програми “Жінки-лідерки” Національного демократичного інституту міжнародних відносин Анастасія Яновицька.
До бібліотек Хмельниччини потрапить 29 книг. До кінця липня у науковій бібліотеці експонувала виставка ілюстрацій до другого тому “Це теж зробила вона”. Створюючи їх, художники використовували різноманітні техніки, наприклад, мозаїку, малювання на марлі та гарячому склі, а також створювали картини з використанням пластиліну тощо.

\
Подільська художниця Наталя Сойко працювала над малюнком про свою колегу Софію Караффу-Корбут, яка жила у минулому столітті.
“За своє життя жінка створила безліч ілюстрацій. Кожна четверта дитяча книга, яка виходила в Україні у 1960-1980 роках, містила її малюнки. У дитинстві моєю улюбленою книгою був “Лис Микита”, ілюстрації до якої створила Софія Караффа-Корбут. Тому я неймовірно зраділа, коли дізналася, що матиму змогу проілюструвати історію про цю художницю. Над портретом працювала місяць, бо перед тим, як створити влучний образ, мусила вивчити її біографію. Потім вибирала з технік ту, що найдоцільніша. Як і Софія Караффа-Корбут, я також графік і люблю працювати з ліноритами, однак, створюючи її портрет, мені потрібно було проявити власний стиль”, ― зазначає Наталя Сойко.
Серед історій жінок — розповіді про Роксолану, важкоатлетку Варвару Акулову, письменницю Віру Вовк, правозахисницю Оксану Мешко, фізика Віру Кістяківську, трактористку Пашу Ангеліну та інших, які свого часу долали складнощі і стереотипи. В одній з оповідей йдеться про боротьбу та перемоги американської спортсменки Оксани Мастерс, яка має українське коріння. Паралімпійська чемпіонка з’явилася на світ у Хмельницькому у 1989 році під прізвищем Бондарчук. Від народження вона мала значні фізичні вади. Батьки дівчинки віддали її до дитячого будинку. У семирічному віці Оксану всиновила американська лікарка. Дівчинка пережила ряд операцій. Їй ампутували обидві нижні кінцівки, однак вона не впала у відчай, а навпаки, знайшла себе в спорті. Оксана Мастерс стала багаторазовою призеркою Параолімпійських ігор з веслування, велоспорту та лижних перегонів. “Якби я могла обрати між удачею та важкою працею, я б обрала працю”, ― цитують чемпіонку автори книги.
Другий том видання має незвичний вигляд. Назву книги на обкладинці не намальовано, а прорізано. На звороті міститься трафарет головного гасла проекту “Дівчата можуть усе”. Співорганізатори твердять, що вигляд книги та її наповнення покликані надихати на звершення молодих дівчат.


“Книга унікальна тим, що в ній розповідається про досягнення українок, які не завжди відомі широкому загалу. Через патріархальний устрій досягнення жінок часто замовчувалися або применшувалися. Ми намагатимемося переповідати ці історії, щоб вони стали прикладом для інших жінок. Щоб ті з них, хто не може себе реалізувати, бачили, що все можливо. Кожна жінка має здібності, які можуть принести користь для всього суспільства”, ― каже представниця Хмельницької обласної громадської організації “Подільська центр “Гендерна рада” Ірина Столярчук.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *