Культура

Живі полотна Леоніда Бессараби

Кращі картини Леоніда Бессараби, переважно за останні роки життя митця, представили у музеї історії міста. Відкриття персональної виставки автора — своєрідний спосіб вшанування памʼяті про знаного земляка, який пішов з життя 6 серпня минулого року. Художник створив сотні полотен, які вражають філігранним відтворенням дійсності. Інколи його роботи схожі на фото, на деяких мазки художника грайливі, розмашисті, але попри все складають гармонійну композицію.


Народився Леонід Бессараба 29 липня 1935 року в селі Нова Гребля, що на Вінниччині. Змалку художник тягнувся до пензля, наслідуючи любов до малювання від батька. Мати Леоніда Бессараби також була творчою особистістю — зналася на художній вишивці. Хлопець закінчив державну художню школу ім. Т.Шевченка у столиці. Професійно міцнів у Київському художньому інституті (нині Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури). Його вчителями стали Карпо Трохименко, Тетяна Яблонська, Анатолій Пламеницький.
Після інституту Леонід Бессараба потрапив у Хмельницький. Викладав образотворче мистецтво у місцевому педагогічному училищі (нині академія), а згодом у Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування (нині Хмельницький національний університет). З 1969 року працює головним художником хмельницьких художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР.
Що ж до картин, представлених у музеї історії міста, — це переважно пейзажі, натюрморти, портрети, написані олійними фарбами.


“Реалістичне малювання Леоніда Бессараби — представника класичної школи, робить полотна живими, зрозумілими. Художник впевнено з професіоналізмом буквально копіює видиме на полотно”, — каже про колегу подільський художник Микола Мельничук.
На його картинах — миті спокою, щастя, за ними можна читати й життя автора. Так, явно незабутній слід у житті Леоніда Бессараби залишила подорож у “Карпати”. Полотно надихає красою українських вершин. Потішив художника і відпочинок у “Санаторії “Товтри”. Пейзаж з курортного містечка так і провокує глядача взяти відпустку.
Автор не шукає епатажу, не намагається вразити небаченим, незвичним, а вчить помічати красу в рідних краєвидах.
Дарунок чарівному жіноцтву — квіткові натюрморти Леоніда Бессараби.
Поряд із мальованими квітами експонується й портрет головної квітки життя автора — дружини Галини, яка разом з музейниками та представниками міського управління культури і туризму допомагала в організації виставки.
За словами члена Національної спілки художників України Якова Павловича, Поділля знає Леоніда Бессарабу і за його діарамами — стрічкоподібними, зігнутими півколом живописними картинами з переднім наочним планом. Наприклад, Леонід Бессараба створив діараму в музеї ім. Островського в Ізяславі. У Хмельницькому діарама автора є у колишньому електромеханічному технікумі.
Памʼятна експозиція Леоніда Бессараби триватиме у музеї історії міста Хмельницького протягом місяця.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *