Місто і влада

Стіни лікують не тільки вдома

Кумедні такси в барвистих ковпачках, диво-птахи, яскраві метелики, різнокольорові будиночки, повітряні кульки та улюблені мультиплікаційні герої. Такими казковими ілюстраціями розмалювали стіни хірургічного відділення Хмельницької дитячої міської лікарні. І не лише для естетики, комфорту, а й для швидшого одужання маленьких пацієнтів.
“Діти в лікарнях однозначно отримують стрес в очікуванні різних маніпуляцій, ін’єкцій, — каже завідувач хірургічного відділення дитячої лікарні Ігор Погребняк. — Психологічний стан хворого, особливо після хірургічного втручання, має суттєвий вплив на процес одужування”. Тож викликати у діток приємні емоції вирішили арт-терапією, розмалювавши стіни в коридорах, палатах і навіть у їдальні.
У дитячій лікарні створити незвичний інтер’єр вдалося завдяки соціальному проекту “Кольоровий світ дитинства”, який реалізовує ТзОВ “Снєжка-Україна”. А це гарантія високої якості, адже ця компанія надала високоякісні та безпечні для здоров’я матеріали. “Товариство забезпечило хірургічне відділення фарбами на суму до 20 тисяч гривень. Це вже 12-й медзаклад за сім років діяльності, який бере участь у нашому соціальному проекті. Зазвичай до співпраці запрошуємо дизайнерів та художників, але і тут місцеві медики діяли на випередження. Залучивши дизайнерів, вони розробили власне бачення майбутнього інтер’єру”, — розповідає менеджер зі зв’язків з громадськістю ТзОВ “Снєжка-Україна” Галина Данилюк.
Робота тривала майже чотири місяці. Відділення розписував місцевий художник Семен Ковальчук.
“У виконанні творчого завдання мені допомагав товариш. За цей час він пройшов вишкіл справжнього художника”, ― усміхається чоловік і зізнається, що під час роботи малюки надзвичайно раділи, коли бачили, як на стінах з’являлися зображення улюблених тварин та іграшкових споруд.


Задоволені від побаченого і медперсонал, і батьки дітей. Ніна Собчук, бабуся одинадцятирічного Романа, який уже більше тижня перебуває в хірургічному відділенні, теж з цікавістю розглядає стіни. “Такі проекти дуже потрібні. Коли діти бачать навколо себе яскраві фарби та ще й улюблених казкових персонажів, відволікаються, забувають про те, що в лікарні. У них покращується настрій”, ― переконана жінка.
Загалом у рік у хірургічному відділенні отримують лікування майже 2,7 тисячі пацієнтів. Недавно за кошти міського бюджету відремонтували більшу частину приміщення. На черзі інша, де перебувають важкохворі.
“Нині проект проходить процедуру погодження. Ремонтні роботи плануємо розпочати наприкінці року. У другій частині відділення потрібно перепланувати палати, облаштувати окремі санвузли, оновити перев’язувальну кімнату та їдальню”, ― каже Ігор Погребняк.
“Згодом маємо намір розпочати створення сучасного відділення невідкладної допомоги на першому поверсі лікарні, з власними хірургією та реанімацією, щоб приймати дітей у важкому стані. Прагнемо, щоб відділення було максимально функціональним, а згодом ще й обладнати його новою медичною технікою”, — ділиться планами головний лікар міської дитячої лікарні Наталя Зимак-Закутня.
Нагадаємо, навесні цього року в хірургії цієї лікарні зробили капітальний ремонт. В оновленому відділенні повністю відмовилися від загальних туалетів і душових. Кожну палату обладнали окремим санвузлом. Завдяки цьому вдалося не лише забезпечити комфорт для маленьких пацієнтів, а й уникнути передачі інфекції. Тоді ж відремонтували харчоблок та придбали для нього сучасне обладнання з індукційними плитами, повністю відмовившись від газу.
Гроші на ремонт, а це майже два мільйони гривень, заклад отримав з міського бюджету. А ще в лікарні облаштували спеціальну ігрову кімнату. Загалом торік з міського бюджету на дитячу лікарню виділили 7,5 мільйона гривень.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *