Місто і влада

Чиї мережі, того й відповідальність та оплата за обслуговування

Про зміни в законодавстві щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж йшлося на засіданні “круглого столу”, який відбувся нещодавно в міській раді. Ініціатором його проведення стало АТ “Хмельницькгаз”, а участь у заході взяли заступник міського голови Анатолій Нестерук, працівники структурних підрозділів та депутати міської ради, представники управління Держпраці у Хмельницькій області, голови ОСББ, керівники управляючих муніципальних компаній, представники АТ “Хмельницькгаз”, департаменту ЖКГ облдержадміністрації, представники ЗМІ.
Віднедавна у зв’язку із змінами в законодавстві послуга з технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, яку здійснював “Хмельницькгаз”, стала ринковою і надаватиметься лише на підставі укладених договорів. Адже тепер за стан газової системи будинків відповідають їхні власники або балансоутримувачі.
“Питання, яке сьогодні розглядається, надзвичайно актуальне і важливе, адже природний газ, яким користуються мешканці міста, — це не лише комфорт, а й небезпека. Газова система потребує постійного контролю, — зазначив заступник міського голови Анатолій Нестерук. — Донедавна обслуговування внутрішньобудинкових мереж було закладене в тарифі газопостачальних організацій, які транспортують газ і обслуговують газові мережі, і питання не виникали ні в мешканців, ні в керівників управляючих муніципальних компаній. Але Національна комісія (НКРЕ КП) ухвалила “Кодекс газорозподільних систем” (Постанова від 30 вересня 2015 року №2494) і 1 травня 2019 року набрав чинності Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, відповідно до якого технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем електро- та газопостачання здійснюється суб’єктом, визначеним співвласником багатоквартирного будинку, за рахунок співвласника”.
Тобто, з 1 січня 2019 року cпоживачі самостійно можуть обрати підприємство, яке здійснюватиме обслуговування газових приладів те елементів системи газопостачання будинку. Точкою розмежування фактично є засувка на вводі газової труби до будинку. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності між оператором ГРМ та власником визначається в акті розмежування. Такі акти наразі складають фахівці “Хмельницькгазу” щодо кожного об’єкта. Наявність цих актів чітко передбачена вимогами нормативних документів. Наразі вже складено до 82% актів, а споживачі розпочали укладати договори на технічне обслуговування. Необхідність підписання актів балансового розмежування є прямою вимогою законодавства. Вони встановлюють чітку межу між газовими трубами, які належать мешканцям будинку, та мережами, які обслуговує газорозподільна компанія. Лише після підписання актів власники мають право укладати договір на технічне обслуговування з будь-якою організацією, що має всі дозвільні документи на проведення робіт з технічного обслуговування на конкурентній основі.
“АТ “Хмельницькгаз” має понад 60-річний досвід, усі необхідні ресурси та кваліфікованих спеціалістів, аби проводити на високому рівні технічне обслуговування багатоквартирних будинків та приватних помешкань області, — повідомив Дмитро Дідич, технічний директор підприємства. — Окрім того, споживачам необхідно в найкоротші терміни обрати собі обслуговуючу компанію, щоб не допустити аварійних ситуацій та нещасних випадків, адже газова система потребує постійного контролю та профілактичних заходів”.
Свою позицію щодо укладення договорів між споживачами і надавачами послуг з технічного обслуговування внутрішніх мереж висловив голова обласної Асоціації голів ОСББ Богдан Малінський. Він зауважив, що внутрішньобудинкові мережі є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку. Однак слід розрізняти поняття власності на системи й обов’язку нести витрати з технічного обслуговування та обов’язку власне здійснювати таке технічне обслуговування і нести повну відповідальність за це. Ні в кого не викликає сумніву, що обслуговувати мережі мають кваліфіковані спеціалісти — працівники оператора газорозподільчої системи. Оплачувати технічне обслуговування повинні співвласники багатоквартирного будинку (і в будинку, де створено ОСББ, і там, де працює управитель, і там, де співвласники управляють самостійно без залучення управителя). Частина 2 ст. 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” передбачає, що “Постачання та розподіл природного газу мають забезпечуватися безперервно, з гарантованим рівнем безпеки та якості”, а ч. 3 тієї ж статті свідчить, що “для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання оператор газорозподільної си здійснює технічне обслуговування внутрібудинкових систем газопостачання в житлових будинках”.
“Стороною договору має бути кінцевий споживач (співвласник), а не ОСББ. Об’єднання не зобов’язане бути замовником технічного обслуговування внутрішніх газових мереж, бо це — обов’язок співвласників. Все, що можемо зробити, організувати роз’яснювальну роботу серед співвласників”, — зазначив Богдан Малінський і нагадав, що договір може бути індивідуальним або колективним (не варто плутати з колективним споживачем).
Щодо вартості послуги з технічного обслуговування, то, як зауважили газівники, вона буде залежати від кількох чинників, насамперед протяжності газопроводів, кількості газових приладів, їх типу та періоду обслуговування, що визначатиметься в додатку до договору. Нині ринкова вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж загального користування по Україні в середньому може складати 10-13 гривень з розрахунку на одну квартиру в місяць.
Задля безпеки мешканців кожного будинку необхідно оперативно обрати обслуговуючу компанію та укласти з нею відповідний договір. Для отримання необхідних консультацій або укладання договору з газовою компанією споживачі природного газу можуть звертатися в центри обслуговування клієнтів АТ “Хмельницькгаз” за місцем проживання або телефонувати за номером (0382) 74-21-04.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *