Соціум

Майданчик рівних можливостей

У Хмельницькому будують перший в області інклюзивний майданчик.
За кілька місяців поруч із соціальним центром для дітей та молоді із особливими потребами обласного благодійного фонду “Карітас”, що на вулиці Зарічанській, з᾽явиться незвичайний ігровий майданчик. На ділянці площею понад 11 соток уже викорчували старі дерева і взялися за розчищення ґрунту.
“Майданчик — на пагорбі. Щоб дітям з особливими потребами було зручно користуватися ним, ухил має бути у межах 5%. Плануємо зробити його ще меншим, для цього потрібно розрівняти та підсипати землю, а також встановити позаду підпірну стінку”, ― розповідає керівник соціального центру обласного благодійного фонду “Карітас” Сергій Бабій.
У закладі проходять реабілітацію до 250 дітей, частина з них доїжджає з віддалених районів області. Серед найпоширеніших діагнозів — хвороба Дауна, аутизм, церебральний параліч. Кожні три місяці такі діти проходять двотижневі курси реабілітації. У цей час вони відвідують заняття з лікувальної фізкультури, масажу, сенсорної інтеграції. Оздоровлюються завдяки соляній кімнаті та озокеритотерапії. Із ними працюють психологи та логопеди-дефектологи. Центр існує завдяки благодійній допомозі, тому для батьків дітей з особливими потребами реабілітаційні курси безкоштовні.
Щоб урізноманітнити та наповнити яскравими фарбами життя маленьких відвідувачів, у соціальному центрі вирішили створити для них ігровий майданчик. Адже пережити захопливі емоції під час катання на звичайних каруселях чи гойдалках такі діти не можуть, бо ті цілком не пристосовані для їхніх потреб. Тепер усе буде інакше. Нова зона відпочинку та дозвілля планується із гумовим покриттям та умовно поділена на чотири зони. В одній ― каруселі, на яких діти зможуть кататися, сидячи у візочках. У іншій ― гойдалки для найменших, де передбачені парні місця для матері та малюка. Діти зі значними порушеннями опорно-рухового апарату зможуть погойдатися, лежачи у спеціальній колисці. Для малюків, які спинаються на ніжки, передбачені спеціальні споруди з додатковими фіксаторами. У четвертій зоні спорудять канатний комплекс для рухливих дітей, поруч поміж деревами розвішають гамаки. Майданчик буде загальнодоступним та відкритим для всіх жителів міста.
Юрій Ярмощук, батько шестирічної дівчинки, котра відвідує реабілітаційний центр, впевнений, що це дасть змогу діткам з особливими потребами швидше соціалізуватися. Чоловік вдячний, що в центрі народжуються такі ідеї, а потім з᾽являються небайдужі люди, які готові допомогти у реалізації цих проектів.
“Рік тому ми оголосили про благодійний збір коштів. Небайдужі надсилали різні суми від 50 до 1000 гривень. Допомагали навіть люди з інших областей. Міська рада надала в постійне користування земельну ділянку. Приватні та комунальні підприємства охоче йшли назустріч, дізнавшись про те, що ми хочемо реалізувати. Відтак уже закупили необхідне обладнання. Виробників вибирали прискіпливо, щоб обладнання було максимально функціональним та комфортним”, ― каже Сергій Бабій.
Із будівельними та монтажними роботами планують впоратися до жовтня.
Тим часом у соціальному центрі вже обмірковують, як реалізувати наступні задуми: придбати спеціальний автомобіль для перевезення дітей на інвалідних візках та запровадити систему раннього втручання, що допоможе дітям з інвалідністю та з особливими потребами мати “кращий старт” у житті.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *