Мовою здоров'я

Електронні рецепти замість паперових

З 1 квітня в Україні пільгові медикаменти від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми згідно з урядовою програмою “Доступні ліки” можна отримати лише за електронним рецептом. Виписати е-рецепт пацієнти можуть тільки в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у пацієнта підписано декларацію. Запуск електрон-ного рецепта став можливий завдяки переходу програми “Доступні ліки” до Національної служби здоров’я України.
У Хмельницькому електронні рецепти запрацювали з 8 квітня. Однак на той час отримати ліки можна було не в усіх аптеках міста, які уклали угоди з Національною службою здоров’я. Причини — в технічній недосконалості. Наразі заклади первинної медичної допомоги Хмельницького видали більше 407550 електронних рецептів, з яких отоварено 39238, 96,28%.
Як розповіла головний лікар Центру ПМСД №2 Людмила Головко: “Запровадження електронних рецептів, — розповідає Людмила Головко, — дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці України, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.
Відтак програма стане ще доступнішою для пацієнтів. Якщо ж особа досі не обрала лікаря, декларацію можна підписати під час найближчого візиту до нього й одразу ж отримати електронний рецепт за програмою “Доступні ліки”. Нагадаємо алгоритм, як отримати ліки:
1. Записатися на прийом до сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Без декларації скористатися програмою “Доступні ліки” не можливо.
2. Лікар має виписати пацієнту електронний рецепт і перевірити номер його мобільного телефону.
3. На мобільний телефон пацієнта має прийти смс-повідомлення з номером рецепта та кодом підтвердження, який треба назвати в аптеці, що бере участь у програмі “Доступні ліки”.
4. Пацієнт називає номер рецепта, за яким працівники аптеки пропонують перелік ліків.
5. Пацієнт обирає препарати, називає чотиризначний код підтвердження і отримує свої ліки.
Нагадаємо, у лютому Міністерство охорони здоров’я затвердило новий перелік препаратів до програми “Доступні ліки”. У ньому 258 препаратів, з них 64 є безоплатними, за інші треба доплатити невелику різницю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *