Місто і влада

Всякий двір хазяйським оком держиться…

Не секрет, що у багатьох містах влада починає наводити порядки в дворах, класти поспіхом асфальт та латати ями лише перед виборами. В Хмельницькому про епоху передвиборних загравань з електоратом забули більш як три роки тому. Ремонти прибудинкових територій, тротуарів, спорудження велодоріжок і зон відпочинку в місті триває постійно. Адже більшість територій у місті, а особливо подалі від центру, не впорядковували ще з радянських часів. Теж саме можна сказати й про двори, сквери та зони відпочинку. Пішохідні доріжки, викладені тротуарною плиткою та тротуари з’явились навіть там, де їх взагалі ніколи не було, хоча була потреба. Охопити усе місто одразу, зрозуміло, неможливо, але поступово дворові території Хмельницького набувають сучасного вигляду, стають комфортними для мешканців навколишніх будинків.

Активно тривають капітальні та поточні ремонти доріг в різних мікрорайонах міста. Усі роботи фінансуються з міського бюджету. 480 метрів тротуару шириною у півтора метра проклали на вулиці Холодноярців, що у мікрорайоні Ракове. Тут також встановили 56 метрів поручнів, виконали пониження для маломобільних груп населення, бруківкою облаштували в’їзди до домогосподарств. Добігає кінця капітальний ремонт дороги на Старокостянтинівському шосе, на ділянці від вулиці Січових стрільців до вулиці Озерної. Протяжність ділянки ремонту — 521 погонний метр. На черзі вулиця Зеньковського, від вулиці Карбишева до кінцевої зупинки громадського транспорту мікрорайону Книжківці: Багалія, від провулку Тракторного до Проїзного, а також у провулку Лапушкіна, від вулиці Староміської до Вайсера. За три останні місяці нові тротуари та пішохідні доріжки прокладені на 12 вулицях міста поблизу шкіл, громадського транспорту, у дворах та між багатоповерхівками. Також заасфальтовано пішохідну доріжку від вулиці Прибузької до мосту через річку Південний Буг.

Дочекалися ремонту й на Геологів. Міський голова Олександр Симчишин каже, що ця ділянка є водночас і пішохідною дорогою, і проїжджою, і торгівельною. Її стан був дійсно критичний, на що не раз нарікали підприємці та відві-дувачі ринку. Відтак ремонтні роботи мали розпочати ще у 2017 році, але коли виявили аварійний стан мереж водопостачання та водовідведення, — класти асфальт не стали. За асфальтування взялися лише тоді, коли виконали всі підземні каналізаційні роботи. Зараз ремонт внутрішньоквартального проїзду від вулиці Геологів до провулка Геологів на завершальній стадії. За словами керівника проекту Михайла Кулика, тут кладуть внутрівирівнюючий і конструктивний шар асфальтобетону. Перед цим було виконано холодне фрезування асфальтобетонною сумішшю. Втім ця ділянка — лише частина проекту, який будуть реалізовувати у дві черги. Тож після внутрішньоквартального проїзду будівельні бригади працюватимуть безпосередньо на вулиці Геологів зі сторони висотних гаражів до ринку “Бартер”.
“Чи впораються комунальники до кінця року, сказати важко, — розмірковує Олександр Симчишин, — адже працювати доводиться за спеціальним графіком — вночі, в понеділок та четвер, щоб не створювати перепони як для підприємців, які тут торгують, так і для покупців”. До слова, вартість цього об’єкту разом із заміною каналізаційних мереж, обійдеться міському бюджету у понад 6 мільйонів гривень.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *