Сьогодення

Підприємців навчали, як вести бізнес

25 осіб закінчили Школу малого і середнього підприємництва у Хмельницькому. Освітній проект реалізовувався у місті вперше.Десятеро осіб, які мали ідеї соціального підприємництва, отримали можливість здобути знання за кошти громади, ще 15 навчалося на комерційній основі. Кожен із випускників написав власний бізнес-план, захистив його та отримав відповідний сертифікат.

За словами керівника Школи малого і середнього підприємництва Лідії Пащук, інтенсивний курс навчання розрахований на шість днів. Програма охоплює ключові аспекти розвитку бізнесу, а саме: фінансовий розрахунок, ощадливість у виробництві, модель лідерства.
“Ми даємо підприємцям головний інструмент для успішного ведення бізнесу ― знання. Після завершення курсу підготовки, консультуємо щодо написання бізнес-планів і розуміння випускниками, які ресурси їм потрібні та де їх брати. Школа малого і середнього підприємництва існує з 2016 року. За цей час сертифікати про закінчення навчання отримали понад 900 осіб. Проект реалізовувався у 14 містах, зокрема 10 разів у Києві, 7 — у Білій Церкві, 5 — у Харкові, але мушу визнати, що підприємці з Хмельницького мене відверто здивували. Такої кількості виважених бізнес-ідей, які б враховували глобальні тренди, мені важко пригадати. Також приємно відзначити, що у місті розвивається сімейний бізнес”, ― зазначає Лідія Пащук.
Школа малого і середнього підприємництва ― це проект фонду Василя Хмельницького K.Fund, який сприяє розвитку підприємництва в Україні. У Хмельницькому проведення навчання для підприємців відбулося завдяки ініціативам міської ради.
В департаменті економіки Хмельницької міської ради інформують, що учасники навчального курсу представили багато цікавих проектів, які у перспективі націлені на співпрацю з органами місцевої влади.
Серед ідей — відкриття арт-кав᾽ярні, у якій люди з особливими потребами можуть виготовляти вироби ручної роботи, створення реабілітаційного центру з надання фізіотерапевтичних послуг, закладу, у якому дітей навчатимуть здоровому способу життя, розвиваючого простору для жінок у декретній відпустці, а ще проекти у сферах сервісу та здорового харчування.
“Проведення навчання у Школі малого і середнього підприємництва надихнуло на ідею створення місцевого освітнього центру для бізнесу. Наразі обговорюємо можливість втілення цього проекту у життя. Водночас уже цього року у міському бюджеті закладено 200 тисяч гривень для підтримки цікавих бізнес-ідей. Конкурс стартапів відбудеться восени. Три найкращі проекти отримають кошти з призового фонду. На відміну від програми “Бюджет участі”, яка допомагає реалізувати ідеї громадських організацій та населення, цей проект надаватиме підтримку підприємцям”, ― каже начальник департаменту економіки міської ради Оксана Новодон.
Вадим Горчиця один із тих, хто закінчив Школу малого і середнього підприємництва. Молодий чоловік має сімейний бізнес, але нещодавно у нього виникла ще одна ідея, а саме: створення логістичного центру для потреб малого та середнього бізнесу. Завдяки реалізації його проекту у місті може з᾽явилася до півсотні нових робочих місць.
“Навчання у школі допомогло мені структурувати свої знання та навички, а також чітко вибудувати цілі та завдання. Вважаю, що такі освітні курси корисні для підприємців-початківців. Тепер одним із найважливіших завдань є підбір кваліфікованих кадрів”, ― розповідає чоловік.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *