Культура

Літо у об’єктиві

У мистецькому дворику Хмельницького обласного художнього музею відбулася арт-вечірка, присвячена художній фотографії. Захід влаштували у День фотографа та покровительки цієї професії Святої Вероніки.

За словами наукового співробітника Хмельницького обласного художнього музею Ольги Нікітіної, фотогостини мали на меті об᾽єднати людей, які не уявляють свого життя без миттєвої фотофіксації.
“Захід покликаний привернути увагу до фотографії як різновиду мистецтва. Завдяки розвитку технологій сьогодні кожен має можливість для творчого висловлення. Фотографія стала популярним мистецтвом. Однак нетипове бачення світу можна зобразити лише, маючи художній смак. Наш захід покликаний створити майданчик для презентації робіт як професіоналів, так і фотографів-аматорів”, ― зазначає ідейна натхненниця заходу Ольга Нікітіна.
Напередодні обласний художній музей оголосив про відбір фотографій. Учасники повинні були дотриматися лише однієї вимоги ― їх роботи мали стосуватися літньої тематики. Серед жанрів: пейзаж, натюрморт, портрет або соціальне фото.
“Свої роботи нам надіслали 15 учасників. Також у мистецькому дворику були представлені виставки відомого фотографа і блогера Сергія Аніськова та голови обласної організації спілки фотохудожників Анатолія Іванова. Загалом, це майже 200 фотографій. З них створили різноформатні локації, зокрема фотосушку та виставку мініатюр. Останню можна було побачити лише, зазирнувши у шпаринку брами. У такий спосіб кожен відвідувач міг відчути себе фотографом, який ловить летючу мить. Наші друзі діджеї люб᾽язно зголосилися створити для заходу музичний супровід”, ― розповідає директор Хмельницького художнього музею Ольга Долінська.
Окрім виставки фотографій, у мистецькому дворику розмістили експозицію засобів для створення світлин.
Член національної спілки фотохудожників України, координатор Хмельницького фотоклубу Сергій Аніськов перейнявся магією створення фото ще у дитинстві.
“У шкільні роки я мав плівковий фотоапарат “Смена 8м” і проявляв фотографії вдома у ванній кімнаті, але тоді це ще не було справжнім захопленням. Коли був студентом, брав участь у екологічному русі і отримав у нагороду фотоапарат “Кодак”. Друзі хвалили мої знімки ― і це, мабуть, підштовхнуло мене зацікавитися фотографією. Потім з᾽явився цифровий фотоапарат і відбулася моя перша виставка. Серйозно фотографією займаюся уже 15 років. Це скоріше улюблена справа, аніж основна діяльність. Нерідко завдяки фотографії можна порушити важливу соціальну тему. Тому, вважаю, що майданчиків для презентації робіт фотографів має бути достатньо. Щоб популяризувати художнє фото у молодіжному середовищі, фотоклуб ініціював відкриття виставки на панорамних вікнах “Молодіжного Центру”. Таким чином цю виставку може побачити будь-хто з перехожих”, ― каже Сергій Аніськов.
Фотографи-професіонали кажуть, що завдяки багаторічному досвіду їм вистачає одного погляду, щоб оцінити художню цінність майбутнього кадру. Однак підготовка виставки ― це клопітна справа, адже світлини мають здивувати глядачів і вразити їх своєю неординарністю.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *