Місто і влада

Хмельницький долучився до форуму Green Cities у Лондоні

На запрошення Європейського Банку Реконструкції і Розвитку (ЄБРР) делегація Хмельницької міської ради на чолі з міським головою Олександром Симчишиним узяла участь у форумі Green Cities у Лондоні.

Окрім Хмельницького, в заході були представлені 42 міста, міські голови, міністри, керівники відомств, банкіри, експерти та науковці. Головна тематика: кліматичні зміни, теплоенергетика, водопостачання, сміття, міська інфраструктура, екологія, екологічний транспорт.
У ході форуму було вирішено стратегічне питання щодо впорядкування до європейських норм хмельницького сміттєзвалища та надання єврокредиту на будівництво сміттєпереробного заводу.
“Приємно відзначити, що ми вже отримали підтвердження гранту Європейського Союзу в розмірі п’ять мільйонів євро на впорядкування діючого сміттєзвалища до європейських норм. Ці кошти маємо отримати безповоротно! Також вирішували проблеми дегазації: у нас, на відміну від багатьох інших міст, ця програма працює вже другий рік і принесла місту понад 2,5 мільйона гривень. Відбулись перемовини й щодо 15 мільйонів євро кредиту ЄБРР на будівництво сміттєпереробного комплексу”, — зазначив Олександр Симчишин.
Доки наша делегація перебувала на форумі в Лондоні, в Хмельницькому паралельно працювали експерти-консультанти з Англії та Іспанії, найняті Європейським Банком Реконструкції і Розвитку. Вони зібрали необхідну інформацію та зустрілися зі стейкхолдерами задля розуміння масштабів проведення оцінки екологічного та соціального впливу (ESIA) для проекту реконструкції хмельницького сміттє-звалища та будівництва сміттєпереробного комплексу.
Ознайомитися з оцінкою екологічного та соціального впливу (ESIA) можна буде у вересні цього року, вона буде у відкритому доступі.
Усі заходи проходять у рамках угоди про підготовку кредитного фінансування, спрямованого на покращення муніципальної інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому.
Нагадаємо, Хмельницька міська рада, ХКП “Спецкомунтранс” та Європейський Банк Реконструкції та Розвитку підписали угоду про підготовку кредитного фінансування. Наразі ведуться перемовини щодо отримання кредитних коштів на вирішення проблем з діючим полігоном ТПВ та побудови сміттєпереробного комплексу.
“Жодної копійки з міського бюджету, як і на всі інші попередні робочі поїздки, не витрачено”, — наголосив Олександр Симчишин.

Лариса Савіцька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *